DCIM100GOPROGOPR2152.JPG

Едно от местата, които да посетите, когато се озовете в град Созопол, това без съмнение е пристанището. То е разположено в Созополския залив на Черно Море. Намира се на около 25 километра от Бургас. Построено след Първата световна война, като в изграждането му са участвали строителни войски.

Пристанището е едно от най-красивите места в България. На преден план ще видите старата военноморска база, разположена на остров, която се свързва със сушата по път, разположен върху вълнолома, който пази пристанището. От източната част на пристанището се намира стария град на Созопол. Там ще видите много стари къщи, които ще ви пренесат в атмосферата на миналите времена. Някои от тях са останали частни къщи, но в настоящия момент много от тях са превърнати в хотели, къщи за гости и ресторанти, а в часта около пристанището може да намерите заведения, които предлагат луксозно обслужване и изискана обстановка.

Разходката привечер по улицата край пристанището ще открие пред очите ви изумителни картини. Слънцето, което залязва на запад обагря облаците в златисто-червени нюанси, а те се отразяват във водата, като на преден план виждате многобройните плавателни съдове, поклащайки се от нежните вълни на залива.

В южната част на пристанището се намира порт за яхти. Там можете да намерите и яхт клуб. Като тръгнете на север ще стигнете до морската гара. Там са разположени по-големи рибарски кораби и лодки, който предлагат разходки по море около стария град на Созопол, до мидените плантации и остров Свети Иван.

Трябва да посетите също и Aрхеологическия Mузей на Созопол. Като продължите още малко ще попаднете до заливче, в което са акостирали десетки рибарски лодки.

Повечето от тях са старинни, изработени от дърво, могат да се видят на алеята около пристанището има изградени много пейки, от които можете да се любувате на пейзажа. В града има много художници, които рисуват точно тези лодки и продават картините си на туристите, така че да им напомнят за посещението им в града.

От северната част на пристанището се намира вълнолом и малък плаж, от който се вижда остров Свети Иван. Ако застанете на пътя, от който се влиза в Созопол от Бургас пред вас ще се открие панорамна гледка към цялото пристанище, а привечер ще видите светлините на града отразени във водите на залива.

Вижте видео: