Начало За душата Ричард Бах за живота в няколко сентенции

Ричард Бах за живота в няколко сентенции

2523
0
cheta richard bah

cheta richard bahРичард Бах за живота в няколко сентенции

 

Ричард Бах е уникален писател роден в Америка. Неговата научна фантастика е ориентирана към човешката душевност и нейните дълбоки отражения. Любопитното около писателя е пряката му потомствена връзка с великия композитор Йохан Себастиян Бах по майчина линия. Едни от най-популярните му книги са „Мост през вечността“, „Джонатан Ливингстън Чайката“, „Илюзии“, „Нищо не е случайност“ и много други. Във всяка книга на автора има заложена житейска истина, има желание, фантазия и жив живот погледнат косо под ъгъла на недействителната действителност. Ето и едни от любимите ни житейски философии на Ричард Бах.

richard bah interpretaciqЖивота в сентенции от Ричард Бах

„Един от начините да си избереш бъдеще е, да вярваш, че то е нещо неизбежно.“ – градейки бъдещето си в живота, ние трябва твърдо да вярваме, че то именно ще се случи и ще ни достигне. Само тази непоклатима вяра ще ни изведе до това желано бъдеще, което в един момент от желание, ще се превърне в реалност.

„За да живееш живота си щастливо и свободно, трябва да дадеш в жертва скуката. Това не винаги е толкова лесно, колкото изглежда.“ – щастливия и свободен живот е живота изпълнен с приключения, случки и дори трагедии. Ако не искаме да заменим удобното си къщно кресло, с това да живеем на пълни обороти, едва ли някога ще се запознаем с пълното щастие и ще вкусим от истинската свобода.

„Всяка религия е носител на светлина. Но само сърцата могат да пазят светлината и да я носят, така както написаното на хартия не може.“ – всеки един човек поражда своите вярвания и ги уповава на човешката си и по-добра същност. Тази превърнала се в религия вяра се изопачава и пренаписва с времето. Единствено хората, които я пазят жива в сърцата си, като лъчи светлина, могат да я предадат истински и да я запазят за поколенията. Ричард Бах го е казал по един уникално точен начин.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Сентенции за живота от великия Хорхе Букай

otvorena kniga richard bah„Ако искаш да постигнеш нещо в живота, просто си представи, че вече го имаш.“

Eдинствено вярата ни в бъдещето, ще ни донесе успешно реализиране в утрешния ден. Силното желание на постигането, на нещо определено, се корени именно във вярата, че това нещо не може да не стане реалност – там в бъдещето ни, защото сме предопределени към него. Затова искайте силно и ще получите исканото, стремейки се към него.

„Лошите неща в живота не са най-лошото, което може да ни сполети. Най-лошото, което може да ни се случи е, опасността абсолютно нищо да не ни се случи.“ – живота ни е низ от успехи, падения, страдания, радости и емоции. Той именно затова е пълноценен, изстрадан, пълен и неповторим. Ако нищо не ни се случваше, как бихме разбрали, какво е да си жив? Само парещата болка ни учи на щастие, защото няма как да го усетим по друг начин. Така и омразата ни учи на любов, а прибързаността на търпение.

„Не вярвай на очите си! Те показват единствено граници. Гледайки с истинското си проникновение, всъщност откриваш нещата, които дълбоко в себе си знаеш. Именно така откриваш начина за летене.“ – казал е Ричард Бах. Отвъд това, което очите ни виждат се крие, това което виждат душата и сърцето ни. Именно гледайки, чрез тях виждаме истински и сме отворили сетивата си за един пълноценен живот. Кой каза, че не може да се лети? Това е само метафора! Човек може да лети по безброй начини и не за всички са му нужни чифт криле.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Чарли Чаплин и житейските му сентенции

„Ние създаваме нашата си собствена действителност.“

Eдинствено човек осъзнал силата си да създава и руши е, осъзнал силата си да твори действителност. Само от нас зависи, какво именно ще сътворим или разрушим! Само и единствено от собствените ни сили зависи, какво бъдеще ще си сътворим и в каква действителност ще живеем.

„Ако щастието ни зависи от това, което някой друг прави, значи наистина имаме голям проблем.“ – казва Ричард Бах. Щастието е много относително понятие. То за едни е щастие, а за други пълно нещастие. Как тогава за бога, някой друг може да го определя за нас, след като за него то не е това, което е за нас? Оставиш ли се на щастието на другите, значи се оставяш на собственото си нещастие, от тоталната липса на собствено щастие.

Ричард Бах има още много своеобразни сентенции за живота, изведени в книгите си. Те са все така силни и до болка реални. Препоръчваме ви да прочетете поне една книга на Ричард Бах и ще потърсите определено други.