Начало Пътуване Свещеното място – Демир Баба теке

Свещеното място – Демир Баба теке

Свещеното място – Демир Баба теке.

2588
0
magiqta-na-demir-baba-teke

magiqta-na-demir-baba-tekeСвещеното място – Демир Баба теке

 

Свещеното място неречено Демир Баба теке е малко известно, като дестинация за туристите у нас. Това, обаче не означава, че не бива да бъде посетено, защото там определено има, какво да се види. Текето символично е една долинка, в чийто уют се е сгушил малък храм образно казано. Само на около десетина километра от град Исперих, това място е обвито в символика и мистерии още от времето на древните траки. За да стигнете до тук може да комбинирате посещение на прекрасната Тракийска гробница в село Свещари и оттам по пътя за Русе да се отклоните към Демир Баба теке. Ако искате направо да се отправите към мястото, може да минете и през селцата с интересни имена Драгомъж и Малък Поровец.

Свещеното място на Алианските светци

Мястото е свещено от цели над три хиляди години назад във времето. Първоначално траките са изпълнявали своите свещени ритуали в околността и затова свидетелстват археологическите останки наоколо. Самата местност пази редица догадки, предания и легенди и по-важното отворена е за вярващите от всякаква религия, независимо от обстоятелствата на вероизповеданието. Навярно сте чували за Алианите, а може и да не сте. Те са били нещо, като изолирано течение на ислямската вяра от рода на сектите. Това течение е било изключително отворено и толерантно към всички световни религии и затова свидетелстват останалите думи на Алианските светци – „разликата между християни и мюсюлмани е, колкото люспата на лука“.

Защо Текето е наречено Демир Баба и какво значи Теке? Теке буквално е свещеното място на Алиански светец. На мястото винаги има изградено „тюрбе“ – гробница със седем ъгъла. В тази свещена гробница се пазят останките на Алианския светец Демир Баба, затова и местността се нарича Демир Баба теке. Много интересно е наслояването и приемствеността в тази местност на България. Текето на светеца е изградено върху свещено тракийско светилище, което се е разполагало върху два скални откоса. Точно до свещената гробница има изградена в последствие малка къщичка, помещаваща музейна експозиция разказваща за алианите и за самият Демир Баба. Къщата-музей има белосани стени и каменна основа, а едната и част е изградена от дърво.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Защо България е дестинация за всеки вкус

po-putq-kum-demir-baba-tekeМястото е обградено от каменни ниски зидове…

и насред каменните плочи по земята е поникнала свежа и зелена пролетна трева през април, когато се  и насладихме на хубостта в района. В самото „тюрме“ обстановката е по скоро скромна. Зеленясалите от времето каменни стени пазят древни рисунки, а над своеобразния гроб на светеца са окачени негови портрети. От тавана виси един странен полилей с нещо, като пискюли, докато на земята е постелено персийско килимче. Цялото усещане е, като че си попаднал в килията на монах-отшелник. Близо до гробницата има според легендите животворно изворче. То прилича днес повече на навес, сред които водата пълзи по камънака.

Свещеното място Демир Баба теке и уникалната гробница в село Свещари са част от културното ни наследство, защитено от ЮНЕСКО. Те образуват Археологическия резерват наречен Сборянино. Освен двете забележителности, тук се помещават и останките на древен тракийски град, за който се смята, че е бил столица на племето Гети. Ако ви се ще, се изкачете от ниското към високата част на платото, защото гледката е приказна. Гробницата в Свещари е вкопана в могилата, както традиционно траките са правили своите гробници. Когато влезете вътре ще се изумите от всичко, което ще видите. Още на входа си личи, че тук е погребан, не кой да е, а знатен тракийски владетел.

most-demir-baba-tekeВ свещеното място Демир Баба теке и до днес…

се изпълняват редица древни ритуали. Преданията разказват, как преди векове Демир Баба е докоснал скалата и от нея е потекъл извор, защото годината била сушава. Този извор е именно, този който ви споменахме по-горе в статията. Според вярващите на него трябва да се измиете три пъти, нито повече, нито по-малко. Идвайки към свещеното място, вярващите връзват парче плат на дърво по пътя за гробницата, за да са здрави. По същата причина лягат и на скалата точно до „тюрбето“, но с главата надолу. Съветваме ви да откриете и двете дупки в зида около Текето. Поверието гласи, че ако със затворени очи ги уцелите с показалците си, то значи сте праведни.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Яхтено пристанище Марина порт - Созопол

Магично място е Демир Баба теке, отделете му малко време, защото това свещеното място в пределите на страната ни е уникално и го заслужава напълно.