В близост до град Елена, между гористите хълмове на Северна Стара планина, се разполага скалния феномен – Марков камък. Камъкът е закрепен между други два по – малки камъка в най – високата точка на рида. Каменното чудо е с дължина около 6 метра и широчина 3,2м. Легендата за появата му разказва, че когато Крали Марко преминавал през местността големия камък препречил пътя му. По това време каменният къс се намирал на връх Острец, представляващ изгаснал вулкан. Юнакът се опитал да премести препятствието с крак, но въпреки огромната си сила, не успял. Накрая го хванал със силните си ръце и го хвърлил през хълма. Преди каменния къс да падне на уреченото място, Крали Марко, поставил няколко по – малки камъчета, които да поемат тежестта на големия. Падайки обаче, камъкът ударил юнака по малкото пръстче. Потеклата кръв от раната, все още може да се види по каменната повърхност. Според друга легенда вървейки през гористия Балкан, Крали Марко забелязал османските изедници, които водели на синджир поробените българи. Юнакът се ядосал и с всичка сила хвърлил огромния камък по турските войски. Марков камък е една от природните забележителности на Еленския балкан и град Елена.

С китната си панорама и история мястото привлича много туристи. В близост до камъка е разположен друг природен феномен – Раюв камък. Той представлява безразборно струпани камъни, като два от тях поради необичайния си вид, са наречени голяма и малка костенурка. Между Марков и Раюв камък може да се стигне по изградената екопътека, която се намира на 3 км южно от град Елена по пътя на прохода Твърдица – Елена. До началото на пътеката може да се стигне и с превоз. Преминаването на маршрута предоставя възможност на всеки турист да се запознае отблизо с красотите на Еленския балкан, които формират една необикновена панорама, която не може да се види никъде другаде по света.

И така, ако сте решили да посетите Марков камък, имайте предвид, че е много красиво място и сравнително лека пътека. Има два пътя до камъка. Единият тръгва от село Усои, хотел Усоето. За другия трябва да подминете отбивката за с. Усои и в посока Твърдица трябва да се оглеждате за табела „Марков камък“ отдясно на платното. Там се паркира и се тръгва по маркирана пътека. С нормално ходене се стига за около половин час. Оттам може да продължите за Раюв камък или да се върнете. При мокро време или снеготопене препоръчвам да се ходи с туристически обувки.