Най-често срещаните рани са след порязване и изгаряне. Те могат да се случат по всяко време и на всяко място. Бързата и правилна първа помощ при тези ситуации може да бъде от съществено значение за нормалното възстановяване на пострадалия. Вижте кои са основните насоки и действия при предоставянето на първа помощ при порязване и изгаряне.Копиране на HTML Копиране на текст

Първата помощ при рани след порязване е много важна. Ето с какво да започнем:

Спиране на кръвотечението:

Притиснете раната с чиста материя (вътрешната част на дрехата, марля или каквото имате под ръка) върху наранената област.

Избягвайте използването на памучни тампони, тъй като те могат да залепнат за раната и да увреждат тъканите при изваждане.

Измийте раната:

Използвайте течаща вода и мек сапун за внимателно измиване на раната с цел премахване на замърсявания.

Приложете антисептик:

Нанесете антисептичен разтвор или маз, за да предотвратите инфекции.

Покрийте раната:

Покрийте наранената зона с чиста марля или стерилна тюлена мазева превръзка и фиксирайте с бинт.

Първа помощ при рани от изгаряне:

Охлаждане на изгарянето:

Използвайте студена течаща вода за охлаждане на изгарянето за поне 10-15 минути. Избягвайте използването на лед, тъй като той може да предизвика допълнителни увреждания на кожата.

Покриване на изгарянето:

Покрийте изгарянето с чиста, незалепваща материя, като стерилна превръзка или чиста памучна кърпа.

Не прилагайте нищо лепкаво:

Избягвайте прилагането на лепкави материи към изгарянето, които могат да залепнат за раната и да причинят допълнителни травми.

Важни насоки за всеки от случаите:

Потърсете медицинска помощ:

Преценете състоянието на пострадалия. В случай на нужда, може да окажете първа помощ, като следвате съветите по-горе. Може да използвате апарат за кръвно налягане, вероятно пострадалия ще е под напрежение и може да повиши кръвното си налягане. Опитайте се да успокоите пострадалия и помогнете за поддържане на комфорта му до пристигането на професионална медицинска помощ.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Овесените ядки – ползите им за имунитета на децата ни!

Необходимо е да се има предвид, че предоставянето на първа помощ при порязване и изгаряне трябва да бъде съобразено с характера и сериозността на нараняването. Запомнете, че при по-сериозни случаи (въпреки, че всеки случай може да е сериозен и да носи последици, независимо дали говорим за рана, болки в стомаха, инконтиненция или друго) е необходимо спешно да се обърнете към специалисти.