Плочките, като подова настилка, се характеризират с излючителна здравина и устойчивост, но рано или късно и те имат край на своя на живот. Демонтажа на плочки не е дейност, която трябва да подценявате, тъй като има редица особености. Най-добре е да се доверите на фирма за кърти чисти извозва , която ще ви спести всички мъки. Но ако все пак сте решили сами да се справите с това начинание, ви предлагаме няколко съвета, които да имате предвид.

На първо място бъдете внимателни и осигурете безопасността си. Когато започнете да къртите плочките, имайте предвид, че честоп се случа малки и големи летящи парчета да хвърчат навсякъде около вас. Задължително си осигурете предпазни очила и защитни ръкавици.

След, като сте се погрижили за собствената безопасност е време да обезопасите и дома ви. Изнесете по възможност всички мебели и предмети от стаята, а ако нямате възможност да изпразните помещението, то тогава ги покрийте, за да ги предпазите от запрашаване и летящи парчета плочки.

Имайте предвид, че първата плочка, която ще премахнете, ще бъде най-трудна. Както всяко нещо, всяко начало е трудно, но не се отказвайте. С помощта на дупето на чука пробийте ъглите на произволни плочки. Опитайте се да напипате разхлабена, тъй като тя ще бъде по-лесна за премахване. Ако все пак намерите разхлабена, извадете я с длетото. Залепете длетото в центъра на една плочка и го ударете с чука. Това трябва да разбие плочката и след това ще можете да премахнете отделните парчета. След като премахнете една плочка, трябва да има лесен достъп до празнините зад околните плочки. След като отстраните всички плочки, опитайте се да премахнете възможно най-много засъхнало лепило от стената или пода. Тук е малко по-специфичната част, тъй като новите лепила са толкова здрави, че често с отлепянето се сваля и подовата мазилка.

Друго нещо, което трябва да имате предвид е голямото количество отпадъци, което ще генерирате. Можете да се възползвате от услугите на фирма за извозване на строителни отпадъци , които ще ви спестят много нерви и часове прекарани в прахоляци.