Пред всеки собственик на куче неизменно възниква въпросът: с какво да го нахраним нашият четирикрак домашен любимец? Някои са склонни да избират сухи диети или консервирани храни.

Това решение е удобно за собственика. В крайна сметка не е нужно да отделяте време за избор на продукти, както и за приготвяне на здравословни ястия. Но много собственици на кучета предпочитат естествената диета.

Нека да разгледаме какви принципи на хранене се препоръчват от ветеринарните лекари в този случай. И също така ще анализираме какви продукти са подходящи за вашия домашен любимец и каква пропорция е необходима, за да ги въведете в ежедневната си диета.

Основни правила за хранене на куче


Ветеринарните лекари напомнят да не смесвате суха храна и натурални продукти.

Постоянната употреба на гранули или консерви води до намаляване на количеството ензими, произвеждани от панкреаса. Следователно, рязък преход към естествена храна ще бъде сериозна тежест за храносмилателния тракт на кучето.

По-голямата част от кучешката храна не се усвоява и рискът от гнилостни процеси в червата се увеличава. Към неблагоприятните моменти може да се отдаде и развитието на гастрит, метеоризъм и други неприятни състояния.

След като се отказаха от идеята за смесване на суха и естествена храна в диетата, собствениците ще трябва да научат и друг важен момент.

Кашата с малка кост не може да се счита за балансирана естествена храна!

В допълнение към въглехидратите и фибрите, диетата на животното трябва да включва витамини и минерали, достатъчно количество протеини и мазнини. Ето защо балансираното хранене с естествена кучешка храна е много по-трудно, отколкото с готови диети.

Ветеринарните лекари препоръчват да следвате няколко прости правила с естествен тип хранене:

Количеството храна. Много е важно не само да не оставяте кучето си гладно, но и да не го прехранвате. Изборът на оптималната порция ще позволи наблюдение на животното;
Почистете купата след хранене. След като на домашния любимец се предложи храна, след 15-20 минути купата трябва да се извади. Независимо дали кучето яде или не. Такова решение ще избегне развалянето на продуктите, а също така ще помогне да привикнете домашния любимец към навременното ядене на храна;
Поддържайте равни интервали между храненията;
Не включвайте сол в диетата на вашето куче;
Опитайте се да не намалявате разходите за диетата на животното, като замените висококачествените съставки с по-евтин аналог;
разнообразие. Не трябва да привиквате четириног домашен любимец само към ограничена гама от продукти;
Не забравяйте за витаминно-минералните комплекси. Те ще помогнат да се избегне авитаминоза.

Колко храна трябва да давате на кучето си?


Как да изберем идеалното количество храна за куче? Необходимо е да се консултирате със специалист или внимателно да наблюдавате поведението на животното по време на хранене.

Ако кучето бързо изяде предложеното количество храна и купата остане чиста, тогава при следващото хранене можете да увеличите малко порцията. Ако след 15-20 минути част от храната остане в купата, следващата порция трябва да бъде леко намалена.

Това е важно: Трябва внимателно да наблюдавате своя четирикрак приятел. Много хора са склонни към лакомия. Резултатът е наднормено тегло, което се отразява негативно на състоянието на сърдечно-съдовата, мускулно-скелетната и други системи.

Когато качвате излишни килограми, трябва да увеличите физическата активност на кучето и да намалите порцията.

С какво да храним кучето?

Създаването на балансирана диета за вашия четириног приятел не е толкова трудно, колкото може да изглежда на пръв поглед.

Достатъчно е да спазвате пропорциите на основните съставки:
Месо, месни продукти не трябва да бъде по-малко от 35-50%;
Зърнените храни не могат да бъдат включени в менюто в количество повече от 25-35%;
Млечните продукти заемат 25-30% от дневната диета на кучето;
Зеленчуците и плодовете са включени в менюто в количество от приблизително 15% от общата маса.
Това е важно: Ветеринарните лекари ви напомнят, че не трябва да стигате до крайности и да се страхувате понякога леко да промените съотношението на продуктите.

Например, един ден можете да се откажете от млечните продукти в полза на месата от органи. Или намалете количеството зеленчуци в полза на увеличаване на порцията извара или кефир.

Месо
По природа кучето е хищник. А храносмилателният му тракт е пригоден за смилането на месо и месни субпродукти.

Ето защо месото трябва да бъде основният продукт в диетата на животното. Но има няколко правила, спазвайки които можете да увеличите ползите от използването му:

Давайте месо само когато е размразено. Могат да се поставят предварително от фризера до хладилника. Друг вариант е храната да се свари до полуготовност или да се третира с вряла вода след замразяване;
Изчислете оптималното количество месо за вашия домашен любимец. За всеки килограм тегло е необходимо да се дават от 15 до 20-25 g месо на ден;


Правилният избор на месо

Идеалният вариант е постно говеждо, заешко, агнешко или конско месо. Ветеринарните лекари категорично препоръчват да откажете свинско месо;
Карантиите са полезни за организма, но не бива да ги използвате постоянно като заместител на месото. Месото трябва да присъства ежедневно в диетата на кучето. А карантиите се използват само като добавка, но не и като основна съставка.
Това е важно: месни продукти със съмнително качество не трябва да се дават на куче при никакви обстоятелства. Ако наличното месо предизвиква съмнения относно неговата свежест, тогава е по-добре да увеличите порцията млечни продукти и да закупите прясно на следващия ден.

Пилешко
С използването на домашни птици в ежедневната диета на кучето трябва да бъдете изключително внимателни. Много животни имат алергична реакция към месо и карантии от пилешко или пуешко.

Ето защо, преди да въведете птица в ежедневното меню в големи количества, трябва да се уверите, че домашният любимец няма свръхчувствителност към него.

Не можете напълно да замените телешкото месо с птиче. Само в редки случаи е възможно да се въведат пиле и пуйка в диетата на животно за кратко време.

Оптимално е да използвате птицата 1-2 пъти седмично при липса на алергична реакция при кучето и признаци на лошо храносмилане.

Риба
Наличието му в диетата е предпоставка за балансирано хранене. Най-доброто решение би било да въвеждате риба 1-2 пъти седмично.

Но също така трябва да следвате някои прости правила:

Морската риба може да се дава прясна;
Реката трябва първо да се свари. Това ще премахне риска от заразяване с паразити. Алтернатива е да го държите във фризера за няколко дни.

Каши
Въпросът кои зърнени храни трябва да бъдат избрани за кучета заслужава специално внимание. Ветеринарните лекари препоръчват да се даде предпочитание на:

Ориз;
Елда;
По-рядко ечемик и овесена каша (херкулес).
Сварете зърнената култура трябва да бъде в месен бульон. За целта кинолозите препоръчват използването на телешки кости, които дават добра мазнина.

Можете също да сварите зърнените храни във вода, а след това 5-10 минути преди готовност да добавите 1/3 – 1/2 от дневната норма на месо. Останалите месни продукти трябва да се дават на домашния любимец сурови.

Сред забранените зърнени храни експертите включват:

Царевични зърна;
Всички видове бобови растения;
Грис;
А също и перла.
Те влияят негативно на функционирането на храносмилателния тракт и не влияят благоприятно на обмяната на веществата.

Млечни продукти


Млечните продукти трябва да съставляват 1/3 от дневната диета на животното. Сред най-подходящите, според редица ветеринарни лекари, са ферментирало печено мляко, кефир, извара, заквасена сметана. Важно е да избирате храни с нисък процент мазнини.

Полезни съвети


Ако вашето куче категорично отказва да яде пресни зеленчуци, тогава можете да опитате един малък трик. Леко сварените или задушени зеленчуци може да са по вкуса на придирчивия четириног домашен любимец.

Някои съветват да се изключат сладки, пушени, пикантни и солени храни от диетата на домашния любимец. И в никакъв случай не смесвайте натуралното меню и готови диети.

В спешни случаи преходът трябва да бъде постепенен, за да може тялото на кучето да се адаптира. Продължителността на адаптацията не може да бъде по-малка от 14 дни.