Дървен кукер

Уникален кукер зардва жителите и гости на село Крупник

Шедьовър, изработен на ръка, впечатли всички, посетили кукерското шествие в село Крупник, в което участие взеха общо 4 групи и повече от 500 участника.

Дървеният кукер е разположен в централната част на селото и е с размерите на истински кукер, висок около 3 метра.

Автор на произведението е Васил Говедарски, който съживява дървото, правейки различни форми. Когато се загледате в дървеният монумент на кукер, осъзнавате, че той е изключително прецизен, уловени са самите жили на дървото, представяйки традиционният косъм на кукера.

Инициатор на идеята за дървен кукер в село Крупник е г-жа Ивана Чакалска, кмет на селото.

Относно село Крупник и връзката с кукерите, няма да сбъркаме, ако кажем, че в селото са именно едни от най-красивите такива, запазени от древността. Много от местните жители отглеждат специални животни, от които състяват изцяло естествено кукерите.
Сигурно се досещате, че на много места в България кукери се правят от картон, перушина, всякакви елементи, внос от азиатската страна, залила страната ни с каквото се сетите, но тук, в село Крупник нещата са различни!

Кукерите са истински, трудни за поддържане, но качествени! Кукерите, кукерството – това е страс, в която се инвестират десетки хиляди левове, но с желание и удовлетворение.

Видеото можете да видите тук:

https://youtube.com/shorts/Gvq00mmNnek?feature=share

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Родопите – три екопътеки с неописуеми водни зрелища