Начало Говорим за... Уникални факти за България

Уникални факти за България

България е прословута и със своите златни съкровища.

3222
0
bulgarsko zname interesni fakti

bulgarsko zname interesni faktiУникални факти за България

 

Уникални факти за България и българската държава има много. Като древна страна с редица традиции установени във времето, нашата родина има много, какво да покаже и разкаже на света. Събрахме само малко от многото любопитни неща за страната ни, за да ви покажем колко е красива и интересна тя. Ето и какви са те:

Уникални факти за България, които може би не знаете!

Дали знаете, че нашата страна е най-старата на континента Европа, която от създаването си до днес, не е сменяла никога името си? Замисляли ли сте се, защо много чужденци не разбират, кога им казваме НЕ и кога ДА? Ами, защото само у нас и в шепа други страни кимват за Не и съответно поклащат глава за ДА. Друг от уникални факти за България е този за нашето розово масло. То няма аналог в света, но за да направите само един грам розово масло, са ви нужни около хиляда цвята на българска роза. Редица маркови парфюми по света са именно с българско розово масло, като част от съдържанието им.

bulgariq otwisokoБългария е прословута и със своите златни съкровища.

Варненското съкровище, което е открито във Варненския некропол е обявено за най-старото златно съкровище в света. Датирано е на повече от 5000 години. Освен това то е най-старото обработено технологично злато в рамките на Европа въобще. По ценност на археологическите находки, страната ни е изпреварена в Европа само от Италия и Гърция. Сред уникални факти за България е и този, че на територията и са открити повече от петнадесет хиляди гробници от траките. Повечето от тях са все още неизследвани и тепърва ще разкриват загадките си пред нас и пред света. София, като столица на страната е единствената столица в Европа, която е непосредствено близо до планина. Затова и Витоша е гордостта и радостта на софиянци. Освен това друг български град Пловдив е на повече от седем хиляди години, което го прави най-старият в Европа и петият най-стар град в света.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Храм "Света Троица" - град София

Уникални факти за България продължават с бактерията Лактобацилус булгарикус. Тя е уникална и се среща само у нас, затова и българското кисело мляко не прилича на никое друго по света.  Ръчния часовник се появява на бял свят, благодарение на един българин – Петър Петров.

bulgariq more interesni faktiКирилицата писмено за първи път се използва в България.

Днес тя е част от официалните азбуки на Европейския съюз и се използва от редица славянски народи. Армията на страната ни, никога не е загубвала в битка родния трикольор! Благодарение на Вояджър в Космоса освен Бах и Моцарт, звучи и българска народна песен – „Излел е Дельо хайдутин“ изпята от Валя Балканска. Първият компютър в света е създаден от българина Джон Атанасов. Той работи с американеца Клифърд Бери и от 1937 до 1942 година разработват първата цифрова версия на електронния компютър.

Уникални факти за България включват и характерната за страната ни традиция Баба Марта и закичването на 1-ви март с мартеници. Характерната мартеница в бяло и червено се носи за здраве и щастие и се нарича за плодородие през годината. На Балканите най-старата запазена къща от Възраждането се намира в България. Тя се нарича Кордопулова къща и е построена за богата гръцка фамилия през 1754 година. Намира се в Мелник.

Първата жена летец участвала във военна мисия

е българка – Райна Касабова, през 1912 в Балканската война.  Сред уникални факти за България е и факта за Дан Колов. Той е първият борец в света с цели 1500 победи и само 2 загуби. Ще завършим уникални факти за страната ни с един съвременен гуру на интернет – Марк Зукърбърг. Самият създател на световно известната социална мрежа Фейсбук се гордее с българските си корени. Казва, че е кръстен на дядо си Марко, който през 20-ти век се заселва в Америка и поставя началото на рода там.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Букурещ, Румъния (Bucuresti Romania): Архитектурното богатство на Европа, показано по един различен начин

Е, това е засега навярно ще споделите уникални факти за страната ни, които сме изпуснали.