Първият по рода си Фестивал на лютеницата се проведе в благоевградското село Логодаж

Усети се аромат на лютеница, познат от нашето детство!

Жители и гости на Благоевград преминаха през първото издание на Фестивал на лютеницата, което се проведе в село Логодаж.

Емблематичните и колоритни логодажки баби се бяха постарали и се представиха достойно с приготвянето на над 50 кг лютеница, като абсолютно всички продукти – лук, моркови, домати, чушки бяха  домашни, произведени от самите тях.  Бе направена и пърженица, със зелени чушки и домашни яйца като по стара традиция това е задължителният обяд в дните, в които се прави лютеницата. 

В двора на училището в село Логодаж присъства и кметът на Благоевград Илко Стоянов, секретарят на Общината Дейвид Арабаджиев, Силвия Домозетска, директор  „Култура, спорт и туризъм“, Любомир Треновски, директор „Планиране на инвестиционната дейност, строителство и екология“.

По време на събитието бе обявен и търг за буркани с лютеница като предлаганите видове бяха мъжка пикантна лютеница, традиционна логодажка и детска лютеничка. Най-скъпо платената лютеница бе на стойност от 100 лева. Събраните средства от търга са предвидени за самодейците от читалище „Иван Чаушки“ с. Логодаж. 

Бе изпечен и хляб в подница, по стара българска рецепта, а мекият и топъл хляб накара гостите да полюбопитстват за рецептата.

С музикално-танцова програма гостите се забавляваха и извиха дълги хора в двора на училището, а участие взеха  фолклорна група „Струмски славей“, самодейци от читалище „Владимир Бешев“ село Селище, Логодажките баби. 

По време на фестивала бе представен и процеса по приготвяне на лютеницата.

Любопитно за фестивала е, че се обръща внимание към българските кулинарни традиции, домашната храна и енергията, която се влага в приготвянето ѝ. Този фестивал е още една стъпка към фокусирането върху селата в общината.