Цареви кули
Цареви кули - Струмица - Македония

Любопитни факти за Цареви кули – от Wikipedia

Относно Цареви кули, археолози констатират остатъци от многослойно праисторическо селище на югоизточния склон на хълма, от времето на ранния енеолит, края на средната и късната бронзова епоха. Остатъци от енеолитно селище има и на северозападното плато. Към този момент са разкрити пет култови ями с големи размери от V – IV век пр. Хр., в които са открити много археологически находки – керамични фрагменти, накити, оръжие, монети и ежедневни предмети. Вероятно това е засвидетелстваният в историческите източници античен град Астраион. Платото е населено в македонския и елинистическия период III – II век пр. Хр., като находки от периода се срещат и на югоизточния склон и на северозападното плато. От този период е некрополът на Южния рид, от който са проучени много гробове. От периода Ι век пр. Хр. до ΙΙΙ век са открити единствено няколко самотни находки и човешката активност на платото в периода е неизяснена. Във втората половина на III и в IV век е имало постоянно или временно селище и фортификация на рида. Разкопките показват наличие на готско население в IV – V век. Находки от VII, VIII и IX век на Цареви кули не са констатирани. Към края на ХІ и началото на ХІІ век, по времето на династиятата Комнини, животът на Цареви кули значително се раздвижва. Появяват се първите очертания на средновековната крепост, чиито останки се виждат днес. Крепостта играе важна роля в историята на тази част на областта Македония – крепостта е използвана от Добромир Хриз, Стрез, Хрельо, Йоан Драгаш и Константин Драгаш и други местни владетели. През османската епоха ролята на крепостта постепенно упада, тъй като тя е дълбоко навътре в империята. В средата на XVII век крепостта е вече изоставена, за което свидетелства османският пътешественик Евлия Челеби, който пише: „ Разположена е под един висок хълм, в просторно, осеяно с долове поле. Има форма на удължен петоъгълник. Това е силна крепост, изградена от камък, сякаш я е строил Шедад. Понеже е строена по времето на Александър Велики, тя е стара постройка, която на много места се е процепила. В нея няма домове и манастири, а само през зимните дни там живеят овчари-неверници с овцете и козите си. В старо време е била мъчнопревзимаема, яка и здрава крепост. Нейната обиколка е 2300 крачки и има три порти.“ В началото на 1913 година Богдан Филов, посещава Струмица и оставя интересни бележки за крепостта: „ След обяд се качихме на калето при Струмица („Цареви кули“). От стените остават само незначителни части, градени от ломени камъни и хоросан без керемиди. Запазена и е най-горната голяма кула, която има формата [шестоъгълник]. В нея се намирал уж гробът на жената на цар Константин. Като се копаело на това място, винаги излизало мляко (бяла вода). Отпред се намира една голяма щерна. Освен това на южния край са запазени отчасти двете големи кули, които са фланкирали главния вход. Тук се е намирал по всяка вероятност и подвижният мост. “ Първите археологически проучвания на Цареви кули са от 2004 и 2005 година.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Местността "Рупите" край град Петрич /Кадри от дрон

СТРУМИЦА – „градът на звездите и градът под Царските кули“

Името на град „Струмица“ е умалително от река Струма.  На това място градът е възстановен през IX век от цар Самуил. През този период се превръща във важен пътен и военно-стратегически център. След смъртта му през 1018 г. и разпадането на царството на Самуил, Струмица е византийски военно-стратегически и административен център за тази част на Македония, а Струмичката епархия продължава да съществува. Тя имала такава роля до края на XII век. От XI до XIV век попада в много сфери на интерес от Византия и средновековна Сърбия и България. Към края на XIV век попада под османско робство.

Град Струмица е привлекателен, не само с многото магазини, хубав парк, младежите в града… Привлича туристи от цял свят с Цареви кули – крепост, която е многохилядна, крепост, която се извисява над града.

Нашият екип посети Цареви кули на 10 юли 2022 година и в тази статия имаме удоволствието да споделим мнението си, както и видео от мястото.

Първо, за нас това е неошлайфан диамант… Защо? Защото е уникално място, което е започнато, но недовършено. Няма обезопасителни елементи за туристи, има основи и дупки на кули, които са много дълбоки и не се знае, къде може човек да пропадне, пълни са с боклуци и вода, няма означения и надписи „Внимавай“, ленти за обозначение на тези опасни участъци! Личи си, че кулите са армирани, но недовършени. Вероятно не е стигнало финансирането.

В много случаи не се препоръчва за деца, наистина е необезопасено място!

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Крепост "Чуката" - Зелен Дол, Благоевградско

Как се стига до самата кула? От град Струмица, на около 7 километра. Реално кулата се вижда от града! В близост до кръста е.

Много са малко табелите, обозначаващи туристическия обект, доколкото си спомняме, видяхме само една на изхода от град Струмица.

Липсват табели за самата крепост, затова е добре да се следва навигация. Табелите водят към комплекса. Красива рушаща се крепост с прекрасна панорама.

Липсва информация за мястото, като историческа, така и археологическа.

Ние заварихме информационни табели, откъртени, положени на земята! Такова нещо не бяхме виждали! Вижте снимките …

Снимка на информационна табела, съборена сякаш умишлено, на която със спрей е написано:“ Македонска Историja“

Панорамната гледка към Струмица – ех… за нея ще публикуваме специален материал, отделно видео, но няколко думи за нея: По страхотен начин се вижда извисяващият се кръст, а под него – Струмица. Вижда се търговският център, гордост на Струмица – Global, познат за някои като мол Глобал, вижда се всичко! Виждат се и многото парници, които ясно говорят, че в Северна Македония се обработва земята! При това в големи мащаби.

Вижда се централната градска част на Струмица! Гледката е прелестна!

Финални думи: Хубави руини на стар замък!

Трябва да се посетят от всеки европеец!

Strumica – North Macedonia – panoramic view from Tsar`s towers