Medieval Church

Църквата „Свети Георги Победоносец“ е една от туристическите забележителности на град Кюстендил, намираща се в кюстендилския квартал Колуша, в подножието на планината Осогово. Това е кръстокуполна църква от типа „вписан кръст“, която е изградена върху каменни основи от тухли, със скрити редове. Куполът и стените завършват с подпокривен двуреден корниз тип „вълчи зъб“.

Църквата е от голямо историческо значение, тъй като е най-старата запазена средновековна църква в Югозападна България. Според архитектурните историци и неотдавна разкритите средновековни стенописи, датирането й може да се отнесе към края на Х – началото на XI век. Във вътрешността на църквата има различни стенописи от началото на XII век, XV – XVI век и XIX век, представляващи редки паметници на църковната живопис.

Майсторите зографи от Солунската школа са отговорни за средновековната иконография на християнските светци, представени в църквата – Пантелеймон и Ермолай, Дамян и Козма, Мина, както и от светиците Варвара, Неделя, Петка Българска и Екатерина. Най-добре запазеният образ е на Св. Никола. От XV-XVI в. са иконите на в.Сава Сръбски и на св.Йоан Бабтийски.

Съществува предположение, че тук се намира гробът на българския цар Михаил III Шишман, убит в битката при Велбъжд през 1330 г. По-голямата част от експонатите принадлежат на Възрожденската иконопис от края на XIX век. В непосредствена близост до църквата е възрожденската сграда, където са експонирани част от запазените възрожденски икони и други паметници на църковната живопис.

Църквата „Свети Георги Победоносец“ е архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение и художествен паметник на културата с национално значение. Тя притежава голяма историческа, художествена и архитектурна стойност. Това е място, което засяга много аспекти на българската култура и история, като представлява редкостна възможност да се видят оригинални стенописи от различни епохи на българската история.

Вижте видео от дрон на самия църковен храм:

Видеото можете да гледате тук: