Начало Говорим за... Църковната традиция да почитаме Кирил и Методий на 11 май

Църковната традиция да почитаме Кирил и Методий на 11 май

Църковната традиция да почитаме Кирил и Методий на 11 число от месец Май.

2016
0
pametnik-kiril-i-metodii

pametnik-kiril-i-metodiiЦърковната традиция да почитаме Кирил и Методий на 11 май

 

Църковната традиция да почитаме Кирил и Методий светите братя просветители има дълга история. Двамата братя са тясно свързани с историята на българския народ по време на Покръстването при цар Борис и последващото бурно културно развитие при сина му Симеон. Именно Кирил и Методий са тези, които дават на славянските народи писменост, която можем с чиста съвест да наречем славянска. От техния живот и дело тръгва създаването на Глаголицата, а по-късно базирана на нея се появява и Кирилицата – написана в България от Климент Охридски, един от най-изявените ученици на братята. Благодарение на цар Борис част от учениците на двамата братя са спасени в България и продължават великото дело на учителите си. Нека ви разкажем малко повече за светите братя Кирил и Методий, и техния църковен празник.

Църковната традиция да почитаме Кирил и Методий на 11 число от месец Май

В исторически план за двамата братя се знае малко. Фактите установени документално не са много и затова по-голяма част от живота и делото на двамата просветители се основава на хипотези и предположения. Историците приемат, че Методий е роден през 815 година, а неговия брат Константин – Кирил през 826 година. Те са родени в съседен Солун, а баща им заема висш военен чин в местното управление. Учените предполагат, че славянските корени на двамата братя идват от майка им Мария.

За Методий е известно, че става монах в Полихронския манастир в Мала Азия, където по-късно става игумен. В периода от 860 до 867 заедно с брат си Кирил, Методий участва в редица просветителски мисии, във Великоморавия, Рим, Венеция и при хазарите. След редица пътувания и постове Методий се установява във Великоморавия, където е епископ. Там и умира през 885 година. След себе си Методий оставя над 200 свой ученици, които да проповядват изцяло на славянски. Относно брат му Константин се знае, че е седмо дете в семейството. Познатото ни негово име Кирил, той приема малко преди смъртта си. Титлата си философ Константин получава в Магнаурската школа, където показва завидни умения на своя ум. Църковната традиция да почитаме Кирил и Методий на 11 май е по стария църковен календар. По новия Грегориански това става на 24 май, който е и национален празник.

kiril-i-metodii-knigiПрез 885 Константин – Кирил отива на мисия при арабите.

След, като изпълнява мисията си успешно Кирил остава за кратко в Полихрон, при брат си. След мисията си при арабите, Константин е изпратен при хазарите, за да ги убеди да приемат християнската вяра. Именно по това време се появяват и наченките на въпроса за славянската азбука. Кога, как и по каква причина е създадена тя от двамата братя? Всичко започва от мисията на двамата братя във Великоморавия през 863. Те са изпратени от Византийския император Михаил Трети там, за да покръстят славяните и да отслужат литургии на славянски език. Михаил Трети изпраща Кирил и Методий по молба на княз Ростислав, владетел на Великоморавия, чийто владения са включвали днешна Словакия, Чехия, част от Унгария и Словения.

Мисията обаче е безуспешна, поради силното влияние на западното духовенство и така Кирил и Методий пътуват до Рим и Венеция през 867 година. Въпреки неуспеха на мисията, се ражда Глаголицата! Това пътуване не е случайно, двамата братя отиват при папата, за да защитят делото си на просветители и създатели на славянската азбука. Те носят със себе си и мощите на Свети Климент на папа Адриан Втори. Кирил Философ успява да убеди папата да признае славянския език и така в църквата Света Марина отслужената литургия е на славянски, а всички славянски книги създадени от братята и учениците им са осветени. Това само по себе си е революционно събитие за Европа и Света. За жалост Константин – Кирил Философ умира през 869 година и е погребан в базиликата Сан Клементе, където днес всяка година българските духовници правят поклонение. Църковната традиция да почитаме Кирил и Методий ще заведе българските духовници до гроба му и през 2017.

statuq-kiril-i-metodiiСлед смъртта на двамата братя славянската азбука –

Глаголица щеше да бъде загубена, ако България не беше спасила шепа ученици на Кирил и Методий. Всъщност цар Борис добре е осъзнавал потребността от културно развитие в посока християнските ценности, чрез писмото и четмото. Затова и в страната бурно се развиват школи, където само Климент Охридски обучава над 3500 свой ученици. Днес на 11 май честваме делото на двама велики просветители, чийто принос за развитието ни е голям, но още по-голямо е зрънцето на национална гордост у нас, защото и ние сме дали нещо на света – славянската писменост, която сме развили и направили достъпна за много народи, не само за славяните, чрез създаването на Кирилицата.

Църковната традиция да почитаме Кирил и Методий ни напомня, че трябва да се гордеем с корените и дедите си. Църковната традиция да почитаме Кирил и Методий ни дава вярата, че народа ни е силен и устремен. Църковната традиция да почитаме Кирил и Методий е тясно свързвана и с националния празник на братята на 24 май. Нека помним доброто, за да продължим напред с гордо вдигната глава.