Начало За душата Чарли Чаплин и житейските му сентенции

Чарли Чаплин и житейските му сентенции

Чарли Чаплин и житейските му сентенции.

2283
0
velikiqt charli chaplin

velikiqt charli chaplinЧарли Чаплин и житейските му сентенции

 

Чарли Чаплин един уникален човек и уникален талант. Легендата на нямото кино, талантливият актьор и режисьор, човекът с особен поглед към света и живота. Тъй като по правило или не великите хора, оставят велика следа след себе си, Чарли Чаплин ни вдъхнови да ви споделим едни от уникалните му възгледи за живота, любовта, отношенията между хората и самото живеене въобще. Всяка една негова мисъл е наситена с хиляди послания и е дълбоко отражение на душата му. Затова просто прочетете следващите редове и им се насладете.

 Чарли Чаплин и житейските му сентенции

„За да се смееш искрено, трябва да може да приемеш болката си и да си поиграеш с нея.“ Смеха през сълзи е запазена марка на всеки велик комик и вероятно живот без сълзи, е живот без смях съответно. Затова смейте се през сълзи и за добро, и за лошо. Приласкайте болките си и ги успокойте, само както един човек със сърце може да го направи.

„Нищо не е вечно в нашия порочен свят – дори проблемите ни.“ Многообразието на житието е толкова голямо и динамично, че проблемите ни са малки крайъгълни камъчета в него. В света нищо не е вечно, нито болката и тъгата, нито обичта и омразата. Един проблем още с появата си, винаги ни предлага и решение – само трябва да го видим.

charli chaplin jiv portret„Смехът е лекарство за болката.“

Дори и най-парещата болка отминава под звуците на смеха. Леко и полека изгаря и се забравя. Какво би бил този нещастен свят, ако поне смеха не ни беше останал? Затова смейте се и се радвайте на днешния ден, утре може и да няма със сигурност.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО: 

„Важно е да можеш да се проваляш. Нужен е много кураж, за да се направиш на глупак все пак.“ Ако няма провал, няма и възход. Уроците на един провал, са по-важни и от хиляди съвети. Когато сам се изправиш пред стената, твоята глава е тази, която трябва да я разбие, за да запомниш урока си, а не да запомниш празен за теб съвет. Куражът да се пребориш със страха и да рискуваш да те помислят за глупак, всъщност е най-голямата доза разум, която всеки един човек може да прояви в живота си.

„Аз вярвам, че могъществото на сълзите и смеха може да се противопостави на страха и ненавистта.“

В един живот Чарли Чаплин вижда и трагедията и комедията. В близък кадър комичното надделява, докато в далечен трагедията е пълна. Въпреки парадоксалното ни ежедневие, смехът и сълзите хванати ръка за ръка са тези, които могат да ни спасят от страховете и омразата ни. Затова не се бойте, нито да се смеете, нито да плачете – това е човешко.

„Ние мислим твърде много и чувстваме твърде малко.“ Колкото повече мисъл влагаме в един живот, толкова повече го отдалечаваме от истинското живеене. За да следваш пътя си ти е нужен единствено инстинкт остър, като този на котка и спокойствие по-голямо и от това на слона. Чувствата са водещият фактор на един пълноценен живот, въпреки че когато прекалим с тях – последствията са фатални.

charlie chaplin portretЧарли Чаплин определя щастието така:

„Щастието е уморено страдание.“ Колко истина в няколко прости думи. Страданието не е вечно. Умората ни от него винаги надделява и няма начин да не последва щастие, което ще усетим с всичките си сетива. За да си даде равносметка човек за живота и многообразието му едностранчивия поглед над нещата не му върши работа. Нищо не е само бяло или пък черно у хората, затова и са толкова различни, нестандартни и искрени. Да бъдеш човек, означава да бъдеш нещастен в щастието си и обратното все пак.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Готварски шапки: Незаменим аксесоар в кулинарната професия

„Сам по себе си човекът е гений, но в масата той се превръща в чудовище без мозък. В идиот с брутална природа, който е готов да поеме натам, на където му кажат.“ Масовият избор е много различен от личния. Всеки един индивид именно затова е отделен, защото има реална представа за себе си, желанията си и чувствата си. В масата ние сме едно общо цяло, една брутална сила с една обща посока, където чувства няма, а само цели.

„Отчаянието е наркотик. То приспива ума ни и го прави безразличен.“ С тази сентенция на Чарли Чаплин ще завършим статията си. Пожелаваме ви никога да не изпадате в крайно отчаяние. То определено е болест, от която всеки трябва да се страхува. Бъдете положителни и усмихнати, за да ви се усмихне и живота. Няма нищо вечно, важното е да има Вяра.