Начало Здравословно Червената леща в здравословното хранене

Червената леща в здравословното хранене

Червената леща и ползите и за здравословно хранене и здраве.

10280
0
chervena leshta v burkan

chervena leshta v burkanЧервената леща в здравословното хранене

 

Червената леща е една от най-старите култури в света. Като бобова култура тя е богата на желязо и е изключително полезна и здравословна храна, както за малките, така и за големите. Преди векове, когато месото и рибата са били оскъдни, именно тази култура е била основния източник на протеини за хората. Червената леща е на повече от осем хиляди години и за това свидетелстват останали семена от нея. Родината на това уникално растение е Централна Азия, където и до днес културата е използвана в кулинарията. Като цяло полезните свойства на лещата са редица и дори са в няколко степени по-големи от тези на самия боб в различните му разновидности. Затова и днес лещата се ползва, като универсален лечител, освен като вкусна съставка за гозби.

chervena lesta na kupchinkaЧервената леща и ползите и за здравословно хранене и здраве

В миналото хората са пиели отварата от червена леща, за да се справят със стомашно-чревни проблеми и да успокоят раздразнения си стомах. Освен за стомаха, лещата е била основно средство за лечение и при нервни състояния, както и при кожни проблеми. Вкусът на самата отвара от леща е с добри качества. Културата има много разновидности, но червената е една от най-полезните. Сортовете леща са дребни и едри. Могат да бъдат освен червени, розови, зелени, жълти, стандартната кафява и дори черна леща. Полезните хранителни вещества са редица, а енергийните хранително стойности повече от задоволителни.

В България най-разпространена е кафявата леща, но червената също навлезе доста в нашата кухня напоследък. Като цяло червената леща се използва най-много в Арабските страни, Китай, Индия, Русия и дори Турция. Вкусът и е доста по-сладникав от този на кафявата леща и количествата протеин и желязо в нея са много по-големи. Характерно за този вид леща е, че тя се предлага без люспи и това придава така характерния и червен цвят, който става златист при термична обработка. Желязото в едва 100 грама червена леща е почти 7 грама, което с прости сметки показва, че една порция леща би ни набавила ежедневната доза от минерала дневно.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Как да храним децата си здравословно

chervena leshta v tiganПолзи за здравето на червената леща:

Едно от най-големите предимства на червена леща е именно липсата и на люспи. По този начин тя е много по-подходяща за стомаха, смила се лесно и се преработва от организма. Времето и за приготвяне е много по-кратко в сравнение с кафявата леща и вкуса и е доста по-ангажиращ. Белтъчините в нея на растителна основа са много полезни за набавяне на дневните дози енергия за малки и големи. Препоръчителна бобова култура е за диабетици, защото много добре регулира нивата на кръвна захар и холестерола.

Мазнините в червената леща са почти равни на нула, а на фона на това количеството белтъчини са почти равни на тези в месата. Фибрите са голяма част от културата и спомагат засищането на стомаха, така освен нискокалорична тази храна е и изключително засищаща. Затова приема и е напълно задължителен поне два до три пъти седмично. Освен сити, ние сме и с по-ниски нива на холестерола, метаболизма ни е подобрен също. Хората страдащи от наднормено тегло трябва да използват червената леща в здравословната си диета! Тя съдържа 40% протеини и при това в една купа от нея има само около 300 калории. За захранване на бебета, които имат ниски нива желязо, червената леща е идеалната храна. Особено след 6-я месец, тя е много важна, защото кърмените бебета имат нужда и от храни богати на желязо.

Бременните жени или кърмачките трябва да хапват тази леща,

както също и жените искащи да заченат, защото тя е изключително богата на фолиева киселина. Така без добавки дори, само една порция леща дневно и си набавяме голяма част от необходимото ни количество, от тази киселина. Освен на фолиева киселина, белтъци и желязо, червената леща е богата на калий, фосфор и магнезий. Съдържа задоволителни количества витамин А, както и витамините В2 и В1. Така кожата, костите, метаболизма ни, усвояването на самото желязо в организма ни са осигурени и се храним здравословно. Понижавайки холестерола, лещата понижава и риска от сърдечно-съдови заболявания. Тя е много богата на антиоксиданти и спомага за изхвърлянето на вредните вещества от организма ни.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Защо да купите Цинк на Now Foods

Червената леща може да си приготвите по хиляди начини. На яхния, на кюфтенца, на салата смесена с така полезния булгур, на крем супа, като гарнитура, предястие и прочие. Много подходящи за подправяне на този сорт леща са кориандърът и кимионът, както и магданозът. Въобще червената леща е сред храните, които са изключително полезни за здравословното ни меню, така че заложете на нея!