Черешова задушница – кадри от Новите Гробища в Благоевград

Това е втората за година задушница. Важен за християните ден.
Какво е Черешовата задушница. Това е една от общо четирите задушници през годината. Нарича се още Спасова задушница, тъй като се извършва след Спасовден. На този ден отдаваме почит на мъртвите.
В църквата се извършва служба. На този ден преди петдесетница небето се отваря и вярващите могат да се пречистят от греховете си.

Петдесетница – денят на светия дух. Празнува се в неделя.

Какви ритуали са характерни за Черешовата задушница?

Събота се извършва молебен, след това се прави панахида. Живите се молят за починалите, понеже телесната смърт не прекъсва връзката между вярващите. Камбаната на този ден бие траурно – напомня ни да почетем паметта на мъртвите.

След службата се ходи на гробища. На гроба се прелива вино и се прикадява с тамян. Върху гроба се разстиля орехова шума. Правят се подавки за присъстващите от череши, жито и сладки. С подавките присъстващите се приобщяват към ритуала и се молят за опрощение на душите на мъртвите.
На този ден не се работи. Не се пере, чисти и готви, а вярващите се концентират върху духовна дейност и размисли за напусналите този свят.

Според Спасителят живота е вечен, умрелите отиват в „царството небесно“, или „царството на мъката“, където скърбят за живота си, прекаран в грехове.

Смята се, че на този ден се прибират и всички свободни души след Велики четвъртък.

Подавка за Черешова задушница – варено жито, хляб и череши.

Характерно за някои краища на България е, че преди да тръгнат към гробищата, семействата остават прозорците на домовете си отворени, че да не остане някоя душа в къщата.