Начало От природата Чубрицата – уникалната българска билка

Чубрицата – уникалната българска билка

Чубрицата, какво не знаем за нея?

3421
0
СПОДЕЛИ
chubrica brane

chubrica braneЧубрицата – уникалната българска билка

 

Чубрицата е една от най-обичаните, най-използваните, полезни и уникални при това български подправки. Тази подправка си е спечелила прозвището „чисто българска“ и в това спор няма. По балкана ароматната билка е често срещана по нашите ширини и балканджиите не могат да си представят гозба без нея. Освен балканската чубрица, в градината си всеки българин отглежда градинска чубрица, която също е много полезна и ароматна. Освен около Странджа и Черно море, нашенската чубрица чудесно вирее и в Средиземноморския климат на Гърция.

Чубрицата, какво не знаем за нея?

Определено едва ли знаете, че Карл Велики е бил върл почитател на родната чубрица. Като владетел на великата империя на Франките, Карл активно е поддържал отглеждането на ароматната билка с нежни цветове, из империята си. Това не са измислици, а факти описани от свещеник Бенедикт. Бенедикт е бил не кой да е, а ученик на Херман Вайдингер. Вайдингер е сред най-известните природолечители на съвремието ни. Всеизвестното дружество „Приятели на лечебните билки“ е именно негово дело. Така, че родната чубрица е доста по-известна по света, отколкото предполагате.

В кулинарията ни чубрицата е добре позната, но за лечебни цели тя е малко по-неизвестна за българина. Така например малцина знаят, че могат да си направят чай от ароматната чубрица, за да успокоят раздразнения си стомах. Дизентерията е сериозен проблем на стомашно-чревната система, който чаят от чубрицата решава удачно. Подут стомах и газове се лекуват отново със стръкче ароматна билка, като чубрицата. В нея се съдържат редица дъбилни вещества, които успокояват симптомите на подутия стомах. За разлика от другите билки, чубрицата има еднакво съдържание на полезните вещества във всяка своя част! Тоест корените, листата, цветовете и дори стръковете чубрица са подходящи за употреба и са еднакво полезни.

chubrica otglejdaneОсвен дъбилни вещества в една китка чубрица…

има и големи дози витамин С, етерични масла, захариди и флавоноиди, също и мазнини. Всичко това в комбинация подобрява значително имунната защита на организма, при употреба. Честото пийване на чай от чубрица, била тя градинска или балканска, ни прави по-издръжливи към бактериите и вредните вируси. Важно е да знаете, че не бива да смесвате употребата на градинска и балканска чубрица! Когато си направите смесен чай от двата вида чубрица – те се взаимонеутрализират и не действат. Ако имате разхлабен стомах и проблемно изхождане, то чубрицата и чаят от нея ще ви подействат стягащо. Добре е да си правите чай от сушена чубрица.

За да го направите е нужно да си наберете свежата билка, отглеждайки я в градината си или отивайки да я потърсите в балкана. Тя се бере, когато разцъфти в нежните си и красиви цветове. Всяко храстче се измива и се суши на тъмно и проветриво място, за да не се увреди растението. След около две седмици билката е достатъчно суха, стига да сте изпълнили стъпките по сушенето добре! Изронвате я от стеблата и за подправяне на ястия трябва да я смелите ситно, докато за лечебен чай е по-добре да я оставите само изронена. Чубрицата е от семейството на ментата и добре вирее на сухи и бедни на хранителни вещества почви.

diva gradinska chubricaПолзи за здравето от употребата на чубрицата

Освен вече споменатите здравословни ползи за човека от употребата на чубрицата, трябва да споменем и нейните изключителни свойства на антиоксидант. Тя има силата да пречисти организма ни и да го заздрави значително. Интересно ще ви бъде да узнаете, че чубрицата е билка богата на фибри. Затова, когато готвите само щипка от нея прави ястието ви здравословно и вълшебно вкусно. Билката значително намалява нивата на лошия холестерол в организма, за сметка на добрия. Листата на чубрицата са много богати на фенолни масла. Тимолът е сред тях. Той има изключително мощни антигъбични и противовъзпалителни свойства. Затова вътрешните и външни възпаления и рани се заздравяват удачно с лечебната сила на чубрицата.

Специфичния аромат и вкус на родната гордост – чубрицата се дължи на фенола карвакрол. Той предотвратява размножаването на вредни бактерии, като Ешерихия Коли и Бацилус цереус. Минералите в чубрицата са много. Сред тях са селен, калций, цинк, манган и натрий. Затова и регулирането на пулса и кръвното, благодарение на мощната билка е възможно. Освен витамин С, чубрицата е богата и на витамините А, В6, В1 и В3. Чаят или отварата от чубрица ще ви помогнат при симптоми на болно и болезнено гърло, както и при бронхити.  Болките от ревматични състояния също се облекчават с отвара от чубрицата.

В крайна сметка това е една полезна билка и изключително вкусна и ароматна подправка, така че си струва да и отдадете необходимото внимание в кухненския си шкаф с ароматни подправки и билки.