Шопски празник град Елин Пелин

„Шопски празник“ в Елин Пелин – тържество на местния дух и идентичност

Празникът на Свети Дух – ден, на който по традиция започват шопските празници.

Всяка година в град Елин Пелин, предимно на Стадион Левски, се провежда Шопски празник. Праникът стартира с честване на Свети Дух – ден, с който започват шопските пазници. Откриването започва с дефиле, последвано от концерт на изпълнители от цяла България.

„Светὸ требе да се върти около нас, а не ние около светὸ“ – пише в шеговития „Кодекс на шопа“. Елинпелинчани се позовават на това правило за седемдневния си празник, който започва на 17 и завършва на 19 юни. И светът има за какво да се удивлява на тези хора: за предаността към вековните традиции, богати на песни, хорà, обичаи, и на творчеството на големия български писател Елин Пелин – патрон на града. С невероятното си чувство за хумор и самоирония, също са световно измерими. Известни са с ината си, но и с душевната си мъдрост и практичност. Житейската им философия ги прави непоправими оптимисти – нещо, от което се нуждае светът днес.

В този дух е и един шопски виц:  „Може дъжд да падне, може снег да ни затрупа, важното е времéто да не се развàли“. Ако споделите празника на жителите на гр. Елин Пелин, със сигурност ще чуете още „шопизми“. А в седмичната програма има за всекиго по нещо:

Шопският празник е на град Елин Пелин, тази година се отбелязва петдесет и третото му издание. Празникът присъства не само в културния живот на общината, но и в социалния живот на жителите и гостите на Елин Пелин. Началото на „Шопския празник“ датира от 1970 г., идеята е на Благой Стратев, наш съгражданин. Тогавашният кмет Стоян Кирилов и културните дейци, много от които вече не са сред нас, се заемат с много ентусиазъм. Седемте дни на празника включват различни тематични събития, които дават възможност за изява на културата, бита на шопите, но и на гостите.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Руенският манастир "Св. Йоан Рилски" - Скрино
Шопски празник – град Елин Пелин
Шопски празник – град Елин Пелин
Шопски празник – град Елин Пелин
Шопски празник – град Елин Пелин
Шопски празник – град Елин Пелин

По статията е работено, използвайки следните ресурси:

Съдържание: Община Елин Пелин, BNR.bg

Снимки: Бисер Благоев