Начало Пътуване 3 идеи за пътуване из Родопите за края на април

3 идеи за пътуване из Родопите за края на април

3 идеи за пътуване из Родопите

2354
0
rodopite ot visoko

rodopite ot visoko3 идеи за пътуване из Родопите за края на април

 

3 идеи за пътуване из Родопите ще ви предложим за края на променливия месец април. Сега, след като вече лошото време според синоптиците ще си замине трайно е време да се насладим на една разходка сред природата. А какъв по-добър начин от това да поемем към родната Родопа планина в последните два за месец април уикенда. Местата, които ще ви предложим са нещо нетипично, което все пак познавате. Те са късче родна земя пропито с традиции, красота и всичко за което един човек си мечтае, за да е ползотворна почивката му. Ето и към къде да се отправите:

rodopski cvetq3 идеи за пътуване из Родопите

Село Мостово и Караджов камък – ще си кажете, какво пък да бием път до една скала? Да, ама не. Мястото е пропито със силна енергия, която ще ви завладее. За да стигнете до село Мостово поемете на запад към Родопите. Именно в непосредствена близост до малкото и китно селце ще откриете скалния феномен, пътеката до който е добре обозначена и няма опасност да се заблудите. Трябва обаче да ви предупредим маршрута от Мостово се движи буквално по ръба на пропастта и трябва да изкачите над 700 метра наклон и денивелация. Ако смятате, че това не е по силите ви, то има и друг маршрут, който е по-лесен и тръгва от Кръстова гора. Движи се по лесна за преход горска пътека и само за около час до два сте до мястото, което целите, а именно Караджов камък.

Сам по себе си този природен феномен в Западните Родопи, който е част от рида Градище е уникален. Той е плато образувало се от скали и височината им варира в рамките на до 1500 метра. Именно в това плато или по скоро на самият му вход е образуван огромен улей, чийто процеп е затворен отгоре с огромен камък. Височината на процепа в скалите е цели 18 метра, като за да минете от другата страна се придвижвате по паянтова дървена стълба и метален парапет отстрани на нея. Легендата за мястото е нещо, като местно проклятие. Караджов камък се нарича този камък, защото Караджа войвода е заровил имането си под него. Питайте местните, обаче за това имане и ще ви кажат, че мястото е прокълнато, както и самото съкровище.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  SEO стратегия за популяризиране на туристически сайт

За всякакъв вид врачки, баячки и енергийни вампири мястото е пропито с невероятна енергия. Е, има нещо вярно, защото часовника ви току виж спрял тук. Дестинацията е изумителна и уикенда ви определено ще е различен и атрактивен.

Косово селото на вярата

Aко идеята за Караджов камък не ви допада или пък търсите уюта на селото, то тази дестинация е точно за вас. Сред 3 идеи за пътуване из Родопите, Косово е непосредствено близо до Асеновград и Пампорово, като се гуши в ниските и равни части на планината. Тук буквално на всяка крачка има параклис, а мястото е пропито с векове история, уникална архитектура и силна вяра. В самото село се намира църквата „Успение Богородично“, която ще ви омая с красотата и старинната си осанка. От друга страна Етнографския музей на Косово ще ви предложи уникална сбирка на българската култура из Родопите, развила се във времето. Но тъй като е пролет все пак и сте тръгнали на разходка из природата, то навярно ще се отправите към множеството маршрути из балкана, които тръгват от селото.

Ще трябва да се поизкачвате, защото Косово е долу в ниското, а над него са накацали множество старинни параклиси, кой от кой по-прекрасни. Един съвет вземете си местен гид. Много са добри в разказването на легенди за всеки един камък наоколо и за параклисите разбира се. Така ще ви увлекат в разказите си, че едва ли ще усетите, как е минал денят. По маршрутите наоколо има и редица водопади, планински рекички, както и една поляна чудесна за пикник сред зеленината и пролетните цветя. От нея гледката към планината и селцата долу в ниското е неописуема, така че няма да се опитваме да ви я предаваме, посетете дестинацията и ще сте супер доволни от края на април и ползотворната почивка, която сте си подарили.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Парцели – в търсене на физическите характеристики на предлаганото парче земя

rodopski podpravki3 идеи за пътуване из Родопите завършват с магическото място наречено Кръстова гора.

От Пловдив и Асеновград маршрута е съвсем близо, докато от столицата ще ви се наложи да попътувате около два до три часа. И все пак по пътя за Бачково в посока Смолян ще видите и табелата за Кръстова гора. Мястото е наситено с вяра, надежда и някак си се усеща хорското страдание. Сред 3 идеи за пътуване из Родопите, тази ще ви зареди с много емоция. Въпреки, че е масово посещавана именно в нощта срещу 15 септември – Малка Богородица, когато и според вярванията, желанията на хората се сбъдват, когато те спят тук, то напролет е адски красиво и тихо при това.

Влизайки в Кръстова гора първо ще видите църквата „Пресвета Богородица“ . Тя не е нещо грандиозно, но е изключително грациозна и красива постройка. Точно в ляво от нея е пътя за масивния кръст от метал дарен на светата обител от самият цар Борис. Този кръст за кратко изчезва и днес въпреки, че е намерен на негово място се издига нов. Старият се намира в параклиса. Мястото е легендарно за вярващите, защото според преданията именно тук е заровено парче от мъченическият кръст, на който Спасителят е разпнат. Просто го посетете и няма да съжалявате.

3 идеи за пътуване из Родопите са си все пак 3 идеи за пътуване из Родопите – планината, която крие хиляди местенца и тайни. Посещавайте я често и я обичайте. Тя е част от българската енергия и съществува откакто всят светува, та и преди това.