СПОДЕЛИ
3-ти март един значим празник за България и най-любопитното за него

3-ти март един значим празник за България и най-любопитното за него

 3-ти март един значим празник за България и най-любопитното за него 3-ти март един значим празник за България от гледна точка на Освобождението на страната, но загуба донякъде, от гледна точна на териториално разположение. Ще се опитаме да ви запознаем с едни от най-любопитните факти около този Национален празник, който всеки българин чества с гордост. Тъй, като все по-малко българи знаят подробности за него е добре да събудим националната си памет и да знаем, с какво да се гордеем все пак. Освен денят на Освобождението на България, 3-ти март един значим празник за България, е и денят на новото начало. Ето, какво подбрахме за вас:

 

  3-ти март един значим празник за България и най-любопитното за негоБерлинския конгрес и последствията от него – съдбоносния за страната ни конгрес се състой през лятото на 1878 година. Любопитно е, че въпреки молбата на екзарх Антим, който по това време е заточен в Мала Азия, да се извика и български делегат на конгреса – молбата е отхвърлена от княз Горчаков. Така на Берлинския конгрес има представители на Румъния, Гърция, Сърбия и Черна гора, но на най-засегнатата страна България няма. И така Великите сили тогава Германия, Русия, Англия, Франция и Австро-Унгария разпределят територията на бивша Велика България.

 

  3-ти март един значим празник за България и най-любопитното за негоКапитан Петко Войвода – няма, как да не сте чували за знаковата фигура на Капитан Петко войвода и за приноса му в осъществяването на така желаното Освобождение. Той е един от мнозината войводи в България, които са били отбрана в тила на Турската армия и са спомогнали за победата при Високата порта. Първата си чета Капитан Петко събира още през 1861 година, а по-късно през 66-та се среща и с Гарибалди. Войводата създава нова чета, която действа в районите на Беломорска Тракия и Родопите. Той е основния виновник метежа на Сенклер да бъде потушен и Сюлейман паша да напусне Одрин бягайки. През 1879 година войводата Петко става капитан, защото руското правителство го награждава с този чин.

Дадено му е имение в Русия, което той продава и се връща в родината си България. Така през 1885 година е участник в Съединението, като по-късно е убит. И до днес няма българин, който да не изправи гордо глава чувайки песента от филма „Капитан Петко войвода“ изпълнена от Васил Михайлов.

 3-ти март един значим празник за България и най-любопитното за него Белия генерал Скобелев –  за генерала се носят легенди, колко е бил обичан от хората и войниците си. Военния кореспондент на Руско-Турската освободителна война описва, как генерал Скобелев получава чудно красив букет цветя от група жени, по пътя на армията му от Одрин към Чаталджа. Причината е, че армията му е запазила честта им. Именно генерал Скобелев изиграва основна роля в битката с турците при Плевен и после при Шипка и Шейново, Одрин и Цариград. Изключително коректен човек и военачалник, останал в историята с доброто си име.

  Самарското знаме и генерал Столетов – 3-ти март един значим празник за България помни Самарското знаме. Знамето е символ на величието, на българската бойна войска и опълчение. Жителите и монахините на манастира в град Самара го изработват ръчно специално в подкрепа на българските борци за свобода. Самото знаме е съставено от червена, бяла и синя ивица, като отпред е избродиран образа на Светата Богородица в златно избродирани кръстове. На опаката страна са разположени образите на братята просветители Кирил и Методий. Знамето е изработено, като  признание и подкрепа към българската борба и то е официално връчено на българските опълченци през 1887 година на 6 май. Лично Столетов връчва знамето на Марченко от българската войска.

  Подписването на Санстефанския мирен договор – 3-ти март един значим празник за България няма, как да изключи договора решил съдбата на вече освободена по документ България. През 1878 година след близо година в градчето Сан Стефано руските войски спират настъплението си. Именно там в дома на Симеоноглу е подписан Санстефанския мирен договор на 3-ти март. Днес прословутото градче разположено на Мраморно море е част от Истанбул и се казва квартал Йешилкьой. От малко рибарско селце, този квартал днес се е превърнал в модерна част на космополитния Истанбул.

  3-ти март един значим празник за България има сантиментална стойност в сърцето на всеки един българин. Това бяха едни от малко коментираните и любопитни факти около него. Хубаво е да си спомним, че за тази заветна свобода са се борили редица борци преди самата освободителна война, като Ботев, Левски, Раковски и мнозина други. Хубаво е да не почитаме датата, само защото е официален почивен ден в календара, а да помним пътя към нея и символиката й. Честит 3-ти март българи и честита заветна Свобода!