Не върви след никого. Върви само след себе си. – Буда

Не върви след никого. Върви само след себе си. – Буда

  Не върви след никого. Върви само след себе си. – БудаНе върви след никого. Върви само след себе си. – казва Буда. Да вървиш след себе си, означава да следваш своя собствен път и съдба. Да правиш нещата, които трябва да правиш, независимо от хората, независимо от обстоятелствата и независимо от порицанието и неодобрението на другите. Собствената ни съдба не винаги е лека и понякога заобикалянето й ни се струва лесно, но колкото и криволици да извървим, в крайна сметка ще стигнем до пътя отреден за нас. Ние хората имаме навика, лошия навик, да съдим другите, да им даваме добри съвети, но никога да не гледаме от своята си собствена камбанария. А точно от нейната височина се вижда собствената ни сянка и път.

Не върви след никого, дали може да се осмелим да пристъпим смело напред и да си кажем – ще вървя след себе си! Аз съм личност и моите нужди и желания са важни за мен. Не ми се иска да живея по чужди правила, по все приети обществени закони и по наставленията на останалите. Този живот си е само и единствено мой и аз ще го изживея според моята гледна точка и моите стремежи. Дали имаме възможността въобще да го направим? Вероятно да по свой собствен начин.

Върви само след себе си не означава, обаче потъпквай мнението на другите. Не означава бъди нетолерантен и своенравен. Не означава бъди вълк единак! Напротив уважението към хората, благодарността, признанието и отдаването са уникална част от човешкото същество. Прошката и умението да прощаваш са един вид пречистване. И само, ако можем да простим на себе си за грешките си, ще можем да простим и на останалите, защото нито едно човешко същество не е безгрешно. Само осъзнавайки тези простички, но колосални истини ще можем наистина да следваме себе си, защото ще знаем кои сме и за какво се борим! Ще знаем целта на живота си и ще го приемаме за дар, а не за бреме.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Ричард Бах за живота в няколко сентенции

Не върви след никого. Следвай сърцето и душата си, за да си щастлив…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here