СПОДЕЛИ
черно море

Черно море гордостта на родината и любопитни факти за него

 черно море Черно море е една от големите забележителности в България. По обширната му крайбрежна ивица се разполагат родните малки и големи морски курорти, известни на мнозина туристи у нас и по света. Замисляйки се, колко знаем за тази така гореща дестинация у нас, всъщност осъзнаваме, че е малко. Затова ще се опитаме да ви запознаем с едни от най-любопитните факти за него и така ще го обикнете още повече. При това отивайки на море това лято ще блеснете пред приятелите си, колко много знаете за морето ни.

 

 

Откъде идва името на Черно море?

  Откъде точно идва името на морето ни не се знае със сигурност. Ние делим границите му със страни, като Русия и Турция и именно на турците се приписва заслугата за кръщаването на морето Черно. Всичко се дължи на дълбоките тъмни води на морето ни, които във времето са погълнали редица моряци и мореплаватели. Затова турците са го наричали кара море или в превод Черно. Гърците пък го определят, като негостоприемно, защото плаването в него е предизвикателство. И така любимата ни лятна дестинация днес се нарича Черно море и е много гостоприемно за туристите.

Какво се крие в дълбините на морето?

  черно мореМножество останки на потънали кораби и на хора загинали в тях се намират на дъното на морето. Неговите дълбини са тъмни и мрачни, като местните жители покрай бреговете на морето разказват легендите, за живите му мъртъвци, които го населяват. Разлагането на останките си има и научно обяснение, защото не всички вярваме, че в морето живее самата смърт, то е бавно поради липсата на кислород. И така се появява един вид мумификация на хора и кораби, а тъмните дълбини са обиталище на страха.

 

 

 

Митичния Ноев ковчег и липсата на кислород в Черно море

  Всички знаем за прословутия Ноев ковчег. На него Ной спасява по една двойка от всички видове на земята, включително и хората, за да ги спаси от идващият потоп. Носят се легенди, за турската част на морето, че именно там на брега на планината Арат е акостирал ковчега. И така свършва страшния потоп, а птиците, животните и хората са спасени именно на брега на родното море, само че в турската му част. Относно кислорода, морето ни е уникално. То е изградено от слоеве с различна наситеност на кислород, които не се смесват помежду си. На дълбочина под 200 метра, в нашето море не може да живее нищо, по простата причина, че няма и капчица кислород. Затова то е един вид консервираща камера за останки, но не може да бъде разучено напълно, защото концентрацията на серен водород е голяма.

Площта на Черно море

  черно мореМорето се равнява по територия близо четири пъти по-голяма от тази на страната ни. То се разпростира на бреговете на цели шест държави. Дълбочината му е над 2000 метра и се простира на два континента – Азия и Европа. Грузинската държава, Румъния, огромна Русия, Турция, Украйна и нашата китна България се мият от водите му.

 

 

 

Островчета с автентичен характер и славата на най-доброто море

  По своя характер Черно море е море с вътрешен характер, защото е граница между редица държави. Славата му, обаче съвсем не е бяла, а чисто черна, поради смъртоносната стихия, която крие за мореплаватели, моряци и рибари. Макар и изключително гостоприемно от брега, морето ни е опасно и крие тъмни сили в дълбините си. От друга страна островчетата в черно море са доста на брой и всяко едно от тях има уникален характер от гледна точка на природни дадености. Един такъв остров в рамките на България е остров „Света Анастасия“ намиращ се във водите на Бургаския залив.

Атрактивна туристическа дестинация

  черно мореЛюбимото ни Черно море, макар и опасно, тъмно и негостоприемно според мнозина, е изключително търсена туристическа дестинация. Почивката по него може да е изключително любопитна, спокойна и разнообразна преди всичко, защото се простира на цели шест държави. Освен това изключително любопитен факт за него е нивото на водите му. Те видимо са винаги на едно ниво, защото няма големи колебания в приливите или отливите, въпреки че сме ставали свидетели на доста бурни вълнения в него.

  Черно море е перлата на България, както нашите планини, долини и низини. То е чудно красиво и гостоприемно, затова нямаме търпение да го посетим отново това лято. Предполагаме и вие.