gledka-ot-tsarevec

gledka-ot-tsarevecДа поемем към Търново за празника на града

 

Да поемем към Търново за едно приключение. На 22 март Старопрестолната столица празнува своя традиционен годишен празник. Той е свързан с много атракции и можете, ако досега не сте имали повод да се потопите в атмосферата на този уникален град, да го направите точно сега през китната пролет. Търново е град магия, град на знанието, на любовта и на великата българска история. Идването тук е незабравимо и определено оставя следа в съзнанието ви. Тук ще усетите сладкото ухание на цъфналия люляк, ще видите тесни калдъръмени улички и къщи накацали по зъберите на скалите. За града се носят легенди, че именно тук любовта те чака зад ъгъла и е много вероятно да осъмнеш в стара кръчма с добра компания. Янтра се вие из зелените хълмове, тече спокойно и напява за величието на българските царе.

gledka-ot-wyzduha-turnovoДа поемем към Търново и да усетим магията му

Тук калдъръмените улички помнят много истории – на влюбени студенти, на родолюбци, на люти битки и на смелост. Именно в Търново са снимани едни от най-магичните български филми. Тук по улиците може да ви се стори, като в дежа-вю, да видите Търновската царица, да усетите полъха на любовта от „Крадецът на праскови“ и да срещнете горд потомък на Асеневци.

Празника на града е традиционно на 22 март и започва да се празнува още през 1879 година. Избора на именно тази дата не е случаен. Точно на 22 март 1230 година цар Иван Асен Втори побеждава в битката при Клокотница Теодор Комнин. Търнов град пази едно величие, което е пропито във всяко кътче на околността. На празника можете да се влеете в празничното шествие. Можете да се насладите на програмата от концерти и най-вече да станете свидетели на едно незабравимо усещане – спектакълът „Звук и светлина“. Той се организира на хълма Царевец и е уникална смесица от светлинни, звукови и театрални ефекти. Няма по-магично разказана история за Велика България. Тук ще се потопите и в нейното величие, в разказите за непреклонни царе, и в нейното потопено в кръв робство, както и в радостта на Освобождението.

Освен на Царевец, светлинно триизмерно шоу се прави традиционно и на фасадата на Художествената градска галерия в града.  Тя се разполага непосредствено до паметника на Асеневци. В старата част на Търново се намира и прекрасния восъчен музей наречен „Царевград Търнов“. Там можете да видите уникални фигури от восък на важни в българската история личности и такива на обикновени българи от Средновековието и  Възраждането. Сякаш на живо ще се срещнете с цар Иван Асен Втори, с красивата му съпруга Ирина Комнина, с монаха Паисий Хилендарски, както и с много знатни боляри и занаятчии.

 tsarevec-ptichi-pogledДа поемем към Търново…

само дори заради този музей е опция, която е добра. В него е пресъздадена тронната зала на българските царе управлявали Велика България. Ще станете свидетели на коронацията на цар Калоян от папа Лъв или пък ще участвате в лютата битка при Одрин. Какво да видите още ли? Ами къщата с маймунката на Кольо Фичето, чаршията при Самоводските дюкяни, множество галерии, красиви църкви, крепостта, Учредителното събрание, музеи и разбира се самобитни заведения, клубове, магазини и прочие. Да поемем към Търново, означава да се потопим в една компилация от съвремие, Средновековие и Възраждане, която само тук можем да усетим.

В Търново се намира и един от най-елитните университети в страната. Той е вторият по големина в България и е кацнал на хълма Света гора. Изграден е на мястото, където преди Търновската книжовна школа е била. Освен това непосредствено до Старопрестолния град се разполага и Архитектурния резерват Арбанаси. Тук ще видите прекрасни къщи от Възраждането – 144 на брой, освен това цели 2 манастира и 5 църкви. Поради уникалния си характер Арбанаси е село, което е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Много от къщите са превърнати в автентични места за отсядане, така че ако ви се прииска може и да пренощувате в селото. Освен това да поемем към Търново ще ни отведе и до чудно красивия Хотнишки водопад, както и до Къпиновския манастир.

Да поемем към Търново означава да поемем към малките неща от живота, но вечните – любовта, приемствеността, корените си и гордостта, че сме българи. Има време до 22 март, организирайте си едно вълшебно пътуване до града-магия – Търново.