🕯
 Дядо Добри се ражда през далечната 1914 г. в с. Байлово, близо до София. Баща му загива в Първата световна война, а овдовялата му майка отглежда сама децата си. Дядо Добри не помни своето детство и ученически години, които преминават в „града“. Ранните му спомени са от сватбата му през 1940 г. и от Втората световна война, когато снаряд пада близо до него и почти напълно го оглушава.

Дядо Добри не обича да говори за себе си, защото “не той е бил важен“, важна била вярата и храмовете, за които събира пари вече повече от три десетилетия. С времето се посвещава на мисионерството, в търсене на духовен мир и вярата в добротворчеството.

Ето част от неговите дарения:
💰 10 000 лв. за църквата „Св. Кирил и Методий“ в село Байлово
💰 25 000 лв. за реставрация на Елешнишкия манастир и църквата на село Горно Камарци

28 000 лв. на манастира в „Кръстова гора“
💰 35 700 лв на „Св. Александър Невски
Последното е най-голямото дарение от частно лице в историята на храма.

🕯 Делата на Дядо Добри не могат да бъдат измерени в цифри. Посланията му за добротворчество, любов и смирение, трябва да бъдат в описани в учебниците, разказвани на приятелите ни и припознати от сърцата ни. Дела трябват.

С прискърбие съобщаваме, че на 103 години вчера обичания от всички Дядо Добри почина.
Днес тялото на дядо Добри ще бъде изложено за поклонение в църквата на родното му село Байлово. Погребението му ще е в четвъртък

Каквото и да кажем сега, няма да е достатъчно силно и истинско, Дядо Добри беше повече от Свят човек. Много от нас са имали щастието да се докоснат наживо до него, да се вгледат в очите му, да чуят думите…

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Хераклея Синтика - The Statue of Heraclea Sintica

Източник: Facebook / Българите / Забравените постижения

Анимация: Sten Damyanov Artworks

Снимка cover: Facebook @DobryDobrev