s-kolelo-na-vurha

s-kolelo-na-vurhaКолоезденето, като спортна алтернатива за пролетта

 

Колоезденето е един уникално полезен спорт. Дали то е удачно за пролетта? Разбира се, спор няма в това! Тъкмо сега всичко се раззеленява, показват се топлите лъчи на слънцето и как да не ви се прииска да покарате колело навън на открито. Можете да поемете към местния парк, да тръгнете към планината, но не залагайте на града – все пак очите ни търсят природа, не трафик и смок за белите дробове J. И така нека ви разясним няколко ползи от карането на колело, които може и да знаете, може и да не знаете.

koloezdene-kraj-moretoКолоезденето и ползите от практикуването му

На първо място да караш колело е изключително разтоварващо за психиката и те тонизира до краен предел. Освен това чисто здравословно, ползите от карането на колело за здравето са доста. Така например, ако покарате колело само един час на ден, то калориите които ще изгорите са повече от 500. Тази цифра никак не е малка, при това психиката ви е значително разтоварена, което е с един куршум два заека. Когато караме колело, това значително укрепва работата на сърдечно-съдовата ни система и подобрява кръвообращението. Така организма ни е значително по-издръжлив, уморяваме се много по-трудно и имаме необходимия тонус за работа всеки ден!

След, като сте практикували колоезденето, на следващият ден сте се събудили значително по-отпочинали. Карането на колело на открито е в няколко степени по-полезно от това на статично колело на закрито. Защо ли? Ами защото въртейки педалите навън на чист въздух, вие тренирате всеки ваш мускул, вдишвайки и издишвайки. Така значително подобрявате работата на белите си дробове и тази на мозъка. Освен това доставянето на така важния кислород навсякъде по кръвта в тялото ви е постигнато максимално. Ако се фокусираме върху определено заболяване, то колоезденето значително подобрява състоянието на разширените венозни съдове. Хората страдащи от разширени вени, карайки колело увеличават циркулацията на кръв в долните си крайници. Така застоят на кръв във вените е избегнат, което е и най-основния проблем на това заболяване.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Как да бъдем спокойни по време на бременност

karane-kolelo-v-parkaНавярно знаете,

колко много държат на този спорт в Дания. Именно там в Копенхаген е проведено изследване, според което колоезденето може да увеличи продължителността на живота ни с до 5 години. Ако досега не сте били фенове на този вид спорт на открито, то вероятно сега ви убедихме. Освен дълъг живот карането на колело ни помага да си изградим и по-силен имунитет. Така според друго проучване да караш колело, би намалило заболеваемостта ти през зимата с цели 70%. Е, от това по-здравословен спорт, здраве му кажи. Ползите, обаче съвсем не спират до тук. Колоезденето значително помага и за по-доброто зрение, и е превенция срещу късогледството. Това става според учените, благодарение на взирането в далечни предмети на колоездача и фиксирането им.

Координацията и тренировките на вестибуларния ни апарат се постигат отново, чрез каране на колело. Също, както конния спорт, колоезденето изгражда добра и изправена стойка. За дамите е препоръчително да го практикуват, защото е отличен лек срещу целулита, както и неимоверно много стяга бедрата – и то от вътрешната им страна, където най-лесно се отпускат! Ако се питате, как става борбата с целулита, чрез колоездене, ето и отговорът! Не само мастните натрупвания, но и токсините са виновни за портокаловата кожа. Когато караме колело, ние раздвижваме подкожните структури и изхвърляме от тях токсините. Именно така се борим с досадния целулит.

Преди да карате колело е добре да оцените силите си. Не се натоварвайте прекалено много още от първия път. Градирайте постепенно часовете за каране и спазвайте добра стойка! В противен случай може да получите травми и да постигнете обратен ефект. Не карайте колело на пълен стомах, това не е полезно при никои спорт, натоварва изключително много сърдечния мускул. И бъдете внимателни, когато карате в градска среда! Внимателни бъдете и ако ще карате колело в планината. И така в крайна сметка насладете се на колоезденето, като на един освобождаващ и красив спорт. Пролет е, вече е време да помислите за една по-активна спортна дейност!

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Най-красивата жена е бременната жена