Начало Пътуване КОВАН КАЯ – безценното тракийско наследство до Маджарово

КОВАН КАЯ – безценното тракийско наследство до Маджарово

КОВАН КАЯ – тракийското наследство до Маджарово, което трябва да опазим!

3085
0
izgled-kovan-kaq

izgled-kovan-kaqКОВАН КАЯ – безценното тракийско наследство до Маджарово

КОВАН КАЯ – знаете ли нещо за местността на тракийските пчелни кошери? Надяваме се да, защото това е уникално място в България. Но все пак за тези, които не са го и чували, нека разкажем малко повече, за  да ги вдъхновим да го посетят. Местността е природна забележителност, която по своята същност си е феномен според нас. Тя се намира близо до град Маджарово, когато пътувате от Бориславци, в района на Горно поле.

По пътя си ще видите доста причудливи скални образования, които природата е изваяла, но това е най-впечатляващото. Стигайки до КОВАН КАЯ ви се разкрива уникална панорама към красивите меандрите на река Арда и към каньоните й. На това късче природа Българска има много защитени видове от флората и фауната у нас. В скалните ниши тук се срещат редките черни щъркели, египетския лешояд, белоглавия лешояд, както и скалните зидарки и дроздове.

nishite-v-skalite-kovan-kaqКОВАН КАЯ – тракийското наследство до Маджарово, което трябва да опазим!

В километри мястото на причудливите скални кошери се намира на около 30-тина километра от Маджарово на около 50 от Хасково. Бъдете внимателни, ако търсите мястото в Гугъл картите – има и други местности с подобно име! Трябва да търсите тази до Маджарово, а не до Мезек и Глухите камъни например. Има един път от Бряговец към Маджарово, който е опасен и е добре да се избягва. По него има доста камъни, но иначе пък гледката на виещата се около Арда пътна змия – не е за изпускане (с подходящ транспорт!). Самата скала КОВАН КАЯ се намира на само пътя за Хасково. Зависи, от къде идвате ви остава отляво или отдясно. Но все пак, можете лесно да я пропуснете, защото маркировката й е толкова скромна, че едвам забележима!

Под мястото за самата скала има паркинг и информационна табела. Търсете ги! Да минем на въпроса, защо мястото се нарича Кован Кая? Защото в буквален превод това означава „пчелен кошер“. А, защо пчелен кошер? Защото във вулканичната повърхност на скалата са издълбани хиляди малки скални ниши или дупки. Опитайте се да пребройте нишите, навярно са над стотина. Вероятно ще ви се види, че те са хаотично издълбани в самата скала, но сигурно не е така – защото древните траки не са били невежо племе, напротив. Ще забележите, че на места нишите са с трапецовидна форма, докато други са с правоъгълна. Трапецовидните следват вертикални линии, докато правоъгълните хоризонтални.

kovan-kaq-otblizoКОВАН КАЯ и предназначението на този феномен!

Няма да ви изненадаме навярно, ако ви кажем, че и до днес предназначението на тези ниши в скалата е двусмислено. Едни от изследователите са застъпници на тезата, че това са били погребални камери. Други, обаче смятат, че дупките в „кошера“ са част от религиозни ритуали, за да се почитат тракийските богове. В интерес на истината и двете тези имат своите логични доводи. Съвсем вярно е, че само аристокрацията така да се каже на траките е погребвана в гробници. Простолюдието са били погребвани в скални ниши, подобни на тези в КОВАН КАЯ. Става въпрос за погребални урни, не за мумифицирани тела! И все пак подобни ниши са феномен, които се среща само в региона на Източните Родопи, поне на още няколко места.

Подобни ниши наречени КОВАН КАЯ има в районите на село Дъждовница, тези на Хамбар Кая и още на няколко места. Археолозите винаги откриват едно и също около нишите, а именно скални гробници и изсечени в скалите форми на човешки същества и животни. Носи се легендата, че траките са имали древен маршрут, по който са били разположени места за необичайни религиозни ритуали. Говорим за времена преди хиляди години! Учените смятат, че маршрута е бил в района на Източни Родопи и за него са упътвали скални знаци. Знаците са сочели към над 100 тракийски светилища, сред които навярно и КОВАН КАЯ.

Освен всичко друго, КОВАН КАЯ са и силно енергийни места. Това е доказано с анализи на геофизична основа, около тракийските светилища в Родопите. Някак си енергията на Космоса се съединява и равновесието на човешката природа се усеща. Но това можете да усетите само на място, ако сте по-чувствителни! Като цяло мястото е просто приказно и от към гледка, и от към природа, и от към енергия и усещане, затова посетете го!

Вижте и малко за него в това видео: https://www.youtube.com/watch?v=IrBYdUwIRqY