СПОДЕЛИ
Козметика от природата – ползите на меда за кожата и организма

Козметика от природата – ползите на меда за кожата и организма

 Козметика от природата – ползите на меда за кожата и организма  Козметика от природата, за да се грижим за красотата и здравето си ни се предлага много, стига да съумяваме да я използваме. Има хиляди лековити билки, натурални плодове и зеленчуци с благотворен ефект, както и универсални разкрасяващи средства, като медът. Медът хората познават, като продукт не от вчера или днес, а от цели петдесет милиона години. Древните ни предци са го използвали умело в лечението на редица болести, както в козметични изделия и практики. Състава на меда е уникален по своята същност и много по-различен от този на продуктите с растителен произход.    Днес самият мед и продуктите свързани с добиването и обработката му са широко използвани също.

Какво толкова полезно има в един буркан мед?

   За да не изпадаме в неразбираеми подробности, накратко казано медът е концентриран и висококачествен по състав. В него има над седемдесет различни вещества, които биха оказали изключително добро влияние на човешкия организъм. Защо е така ли? Защото състава на медът много наподобява този на човешката кръвна плазма. Козметика от природата, като медът ни е полезна, защото съдържа витамините К,Е,С, В1,2,3,5,6 и каротин. Освен това е богат да фруктоза, глюкоза, малтоза и захароза , както и на вода + минерални соли. Затова е добре да го прилагаме външно, както и да го приемаме вътрешно.

Козметика от природата – ползите на меда за кожата и организмаКакъв мед да си купуваме и как да го съхраняваме?

   В търговската мрежа има богато разнообразие от мед, но не всичкият е истински. Може би, малка част е само натурален, кой знае. По принцип натуралния мед е течен единствено, когато е прясно добит. След около 3 месеца на зреене, той кристализира и става гъст. Най-добрият вариант за истински мед е да си го купите от познат пчелар. Но все пак не всички можем да го направим, така че купувайте си основно кристализирал мед, за да е по вероятно, че е истински. Когато ще ползвате медът за козметични цели е добре да го разтопите на водна баня. Водата, обаче не бива да е по-топла от 35 градуса! В противен случай медът губи лечебните си качества.

   Относно съхранението на закупеният мед, той трябва да се държи на тъмно и хладно място. Обикновено медът се продава в прозрачни буркани и оставен на слънце и жега, губи изцяло добрите си лечебни свойства. Най-добре сложете медът в хладилника или в тъмен и хладен шкаф. Никога медът не бива да се слага в метални съдове, защото прави химическа реакция и става опасен за здравето!

Медът, като козметика от природата

   Козметика от природата, като медът се използва с цел подобряване състоянието на кожата на лицето и тялото. С мед се правят множество маски за лице и тяло. С него се третират белези по кожата, акне и други кожни проблеми. В зависимост от типа кожа – суха, мазна или нормална се правят и различни маски за лицето. Ето и някои от тях:

   Маска с мед за нормална кожа – можете да смесите мед и кисело мляко в равни части и да намажете, като маска. Може и да си направите медена вода от една чаша топла вода и една лъжичка мед. С маската стоите 15-20 минути и изплаквате. С медената вода се измивате еднократно и изплаквате с хладка вода.

   Маска за мазна кожа с мед – козметика от природата, като медът за мазна кожа е отличното решение. Можете директно да нанесете втечнен мед върху кожата и да престоите около 15 минути. След това изплаквате обилно лицето. Можете и да комбинирате жълтък, мед и сода и със сместа да си направите маска, която е много ефикасна.

   Маска с мед за суха кожа – за сухата кожа, козметика от природата с мед и сок от краставица в комбинация, е отлична. За целта изцеждате сока от една свежа краставица, смесвате го с една лъжица мед и сместа нанасяте с тампон по лицето си. Можете да го правите ежедневно, като е добре да стойте намазани поне 5 минути.

   Козметика от природата с мед под формата на различни маски за лечение на акне, бръчки или просто за подхранване и овлажняване на кожата  е доброто решение за вас. Заложете на медът, като био храна и като едно полезно решение за кожата и косата ви.