mona liza leonardo da vinchi

mona liza leonardo da vinchiМестенца на велики художници, които ще ви грабнат посещавайки ги!

 

Местенца на велики художници, какво ще кажете иска ли ви се да станете част от историята на велика картина? Да се потопите в онзи магичен свят, чийто имагинерно въздействие ще ви приласкае, ще ви заинтригува и няма да искате да си тръгнете. Навярно посещавайки музей, сте си задавали въпроса, как художника е нарисувал това съвършено платно. Къде е бил, какво е чувствал и дали е вложил част от душата си в него? Ако отговорът ви е да, то сте на точното място! Днес ще ви представим няколко любопитни местенца на велики художници, които ще ви се прище да видите, усетите и попиете в съзнанието си. Ето, какво ни хрумна и къде ви изпращаме мисловно:

Местенца на велики художници с уникален привкус

Признаваме си пристрастни сме и ни се иска да започнем най-напред с любимеца си сред велите творци – Леонардо да Винчи. Затова се отправяме на път към днешна Франция, към градчето Амбоаз и към шато Кло Лусе. Тук е финалната права от пътуванията и подвизите на великия художник. Първоначално всичко започва с покана от Френския крал, да Винчи да изрисува шатото, което е било тяхна лятна резиденция и по точно неговия параклис с фрески. Една от уникалните фрески тук е наречена „Дева на светлината“, което дава и днешното име на мястото вероятно.

След, като вижда гения на майстора на четката, краля на Франция го кани да остане тук за по-дълго. Обявява го за главен архитект, художник и инженер, и му дава шатото за да живее и твори в него. Така последните три години от творческия път на великана на световната живопис, изтичат полека сред красивата природа на местността, където в непосредствена близост се разполага замъкът Амбоаз. Идването тук ще ви зареди с творческа енергия определено. Така, че не отлагайте Франция си е Франция все пак, винаги е красива и различна! Тук има много местенца на велики художници.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Плаж Малкото море - град Шабла

И, като споменахме Франция си е Франция, направо си оставаме тук, но малко по на северозапад от столицата Париж.

Отправяме се към чудното имение на Моне

и прословутите му градини с водни лилии. Такава прелест ще ви завладее тук, че тръгването трудно ще ви се получи. Но все пак току що пристигнахме, няма да бързаме да си ходим. Клод Моне е един от мастодонтите на импресионизма. През целия си живот той активно рисува, изследва светлината и създава уникални картини, именно когато зрението му е увредено. Имението е дом за последните години от живота на твореца и днес е превърнато в музей. Да дойдеш във Франция и да не се отбиеш тук си е чиста загуба на време. Влизайки в градините на имението, сякаш се потапяте в жива картина на Моне. Тук са мостът над рекичката, живописните езера с водни лилии и уникалната перспектива на слънчевите лъчи. Тук е вечността и красотата на един момент застинал във времето и пространството.

muzei na salvador daliИ сега понеже Испания и Франция са близки, смятаме натам да ни отвее вятъра. Отиваме, не къде да е другаде, а в къщата музей на Салвадор Дали. Тя се намира в Портлигат и е толкова уникална и нестандартна, колкото и самият Дали. Тук е живял Дали в разцвета на творческия си гений, заедно с любимата си Гала. Тук са създадени едни от най-емблематичните му творби, които днес съзерцаваме в музеите. Когато Гала си отива от света и Салвадор Дали напуска тихото рибарско селце, и напуска досегашния си дишащ според него дом. Да дойдете тук и да усетите атмосферата е просто незаменимо усещане. Сред местенца на велики художници, това е незабравим шедьовър! Сега стига сме стояли в Европа, въпреки че има още места, където да идем, но това в друг материал.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Фестивал на лютеницата се проведе за първи път в България

Отправяме се към екзотично

frida kaloМексико и къщата на уникалната мексиканска художничка Фрида Кало.

Тази къща в сърцето на Мексико е наричана от местните „Ла Каса Асул“ или в превод „Синята къща“. Стените и са толкова светло и ярко сини, че очите ще ви заболят, ако се взрете в тях. Именно в този дом Кало е споделяла „лудата си необузданост“ с друг велик Латиноамерикански художник – Диего Ривера. Тук ще станете свидетели не само на знакови за двамата творци творби, но и ще надникнете в писмата им, снимките, сувенирите от пътувания и спалнята-ателие на нестандартната Фрида. Ако сте гледали едноименния филм за нея, ще се сетите, какво ви разказваме. Местенца на велики художници, като това са колоритно изживяване.

Е, това беше заинтригувани сте, няма как. Затова стягайте багажа и да се отправите на пътешествие скоро J. Картините не са само за гледане, те ни говорят и разказват истории, затова почерпете за тях от самият им извор – местенца на велики художници създали ги.