Лечение с Черничеви листа Лечение с Черничеви листа от природата

Лечение с Черничеви листа от природата

 Лечение с Черничеви листа Лечение с Черничеви листа от природатаЛечение с Черничеви листа не е нещо ново. Като цяло природата е благодатна и постоянно ни предлага множество билки, растения и плодове и зеленчуци, които са полезни за организма ни и имат мощните свойства да го лекуват. Черната и бяла черница са любимата храна за копринените буби и богомолките, когато става въпрос за листата им. Оказва се обаче, че те са уникално полезни за човека също. Затова в последно време се предлагат множество здравословни продукти, като чайове и добавки на базата на черничеви листа, най-вече от бяла черница. В страни, като Турция и Китай листата от черница намират приложение и в кулинарията. Дори в България имаме навика да си правим вкусни  зелени сарми от лозови листа или черничеви.

Плодовете на черницата са не по-малко полезни, но за лечение се употребяват основно листата от бяла черница. Те могат да се варят за чай или да се използват, като екстракт или сушена подправка.

Лечение с Черничеви листаЛечение с Черничеви листа – какво съдържат листата на черницата?

   Черничевите листа са богати на Гама аминокиселини. Тези съединения са основните виновници за добрите функции на мозъка ни и метаболизма. Освен това благоприятстват добрия сън, действат успокояващо и понижават нивото на кръвно налягане. Листата от черница са богати и на био флавоноиди. Тоест вещества мощни антиоксиданти, които пречистват организма и подпомагат добрите функции на черния дроб. Освен това листата от черница са богати на вещества регулиращи нивата на холестерол и кръвна захар. В тези малки зелени листенца има бета каротеноиди, също мощни антиоксиданти. Те са превенция за стареенето на клетките и усилват имунитета. Освен това ни помагат да се борим с ракови клетки и образования.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Доматите и невероятните им ползи за коса, кожа и здраве

   Освен всичко друго черничевите листа са пълни с минерали и витамини. Почти цялата гама жизненоважни витамини и минерали за човека е в тях. Витамин С, А и витамини от група В. Калций, калий, желязо, магнезий, фосфор, цинк и манган.

Какво може да лекуваме с листа от черница?

   С цели 18 аминокиселини в състава си, широка гама от минерали и витамини, както и фибри, листата от черница служат за лечение на висока кръвна захар, високо кръвно налягане и други. Приемането на капсули от черничеви листа или запарка на чай подпомагат следните признаци:

Лечение с Черничеви листа на високи нива холестерол;

Нормализиране на кръвното налягане и налягането в артериите;

Нормализиране на телесното тегло;

Регулиране на кръвната захар;

Силен имунитет;

Благоприятства функциите на бъбреците и черния дроб;

Обогатява кръвните клетки;

Лечение с Черничеви листа на проблеми с метаболизма и отделителната система;

Спомага добрия строеж на кожата и костите;

Лечение с Черничеви листаМожем ли и как да си направим чай от черничеви листа?

   За да си направим черничев чай е нужно първо да си съберем и изсушим листа от бяла черница за предпочитане. Брането на листата е най-добре да става през месеците април или май, когато черниците цъфтят. Берат се само младите и крехки листа от черница. Те не бива да се употребяват зелени за чай, защото губят голяма част от полезните си свойства! Изсушете листата на сянка, а не на пряка слънчева светлина. Сушени те са все така наситено зелени и на вкус са по скоро горчиви, отколкото кисели. Изсушените листа се пазят на сухо и тъмно. Обикновено дървените контейнери са най-удачни.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Какво е фетална морфология и кога е необходима

   Чая за ежедневна употреба и превенция от листа на черница е различен от този за лечение. Ежедневния чай попарвате с гореща, но не вряла вода и оставяте да се запари около 10 минутки. На една лъжица чаена сушена смес се слага около 200 милилитра вода. Прецеждате и пиете поне до 2 пъти на ден в рамките на два дни.

   Лечение с Черничеви листа на чай се прави с по-концентрирана запарка. Поне до 10 грама суха смес се залива с 400 милилитра вода. Запарката престоява около час и се пие поне 4  пъти на ден по 100 милилитра.

   Лечение с Черничеви листа от природата е уникална възможност да усилите имунната защита на организма си и да предотвратите редица заболявания. Понякога природата ни предоставя много, но ние ползваме съвсем малко от него!