Магията на Жеравна – кътче от истинска България

Магията на Жеравна – кътче от истинска България

  Магията на Жеравна – кътче от истинска БългарияМагията на Жеравна ни завладя. Колкото и пъти да посетим това малко и скътано в балкана селце, толкова пъти го виждаме различно и все по-хубаво. Да живееш в България и да не си идвал тук е равносилно на лишение. Лишение от една неземна красота, която изтъкана от годините сладко дреме под закрилата на зеленината лете и под топлата завивка на снега през зимата. Село Жеравна се намира непосредствено до град Котел. Въобще района тук е богат, както на история и архитектура, така и на чиста и девствена природа. За разлика от Котел, тук много население няма. Ако има, то не е постоянно, а само лятото се увеличава. Най-добре ще ви го кажат местните баби и дядовци. За тях живота тече по-друг начин, някак си отзад-напред и бъркотията и припряността на големия град я няма.  

Магията на Жеравна и чудните му Възрожденски къщи

  Тук буквално се потапяте в атмосферата на един музей на открито. Но в този музей всичко пред вас е жива картина. И тесните каменни улички, и безбройните чешми, и прекрасните къщи. Типична за Възрожденските къщи в Жеравна е тяхната чудно красива дърворезба. Надвисналите над вас тежки чардаци с тучна зеленина през пролетта, ви разказват истории. Онези същите истории, който Йовков е видял и написал тук. Онези същите благи и отрудени хора ви посрещат топло и ви предлагат да си похортувате. Чудно място, място за спомени и за размисли.

 Магията на Жеравна – кътче от истинска България Повечето Възрожденски къщи в селото са културни паметници и с право. Може да посетите няколкото къщи-музеи. Не пропускайте определено тези на Йордан Йовков и на Сава Филаретов. По улиците на селото напоследък доста български творци и занаятчии предлагат автентичното си изкуство. Те ще ви направят съпричастни към процеса по създаване на автентични български грънци, по тъкането на черги, направата на хлопки или многобройните български други занаяти.  Да дойдете тук и да не отседнете в местна автентична къща ще е срамота. Тя ви предлага бита на българите от Възраждането и преживяването е просто вълшебно. Всичко от дървените миндери, през шарените черги, писаните паници, та чак до автентичните български гозби ще ви бъде предложено.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Трапезни комплекти, които българите купуват най-често

  Магията на Жеравна освен в самото село, се крие и в чудно красивата природа наоколо. Макар и сгушено в полите на суровата Стара планина, селцето е с изключително благоприятен релеф за разходки наоколо. Напролет няма, как да не се привлечете от зелените ливади с нацъфтели диви цветя и да не си направите един пикник. Дори и разходка с кон може да си направите, стига да имате смелостта да яздите. Въобще това е благословено от бога кътче, което не бива да пропускате да посетите. Ако сте решили да направите по-обширна обиколка на района е добре да посетите Трявна. Града има какво да ви предложи. Котел вече споменахме, а и вие си знаете, че не бива да пропускате и него. За любителите на алпинизма тук се намират върховете Голям и Малък Бедек. Тревненското езеро е добре да се види, както и Национален парк „Българка“ разбира се.

 Магията на Жеравна – кътче от истинска България Въобще магията на Жеравна е магия на едно кътче от истинска България. България, която е на хората, която помни миналото и е устремена в бъдещето. Затова елате тук и си припомнете, кои сте и в каква страна живеете. Оставете таблетите и телефоните в града и се потопете в тишината на природата, дори и за час или ден.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here