Ежегодно в началото на февруари, в град Мелник се провежда традиционния фестивал на мелнишкото вино „Златен грозд“.

На самото събитие участват хора от цялата страна, че дори и от съседни страни, като се представят най-качествените вина на най-добрите изби в региона.

Уникална атмосфера на най-малкият град в България – Мелник, приютява хиляди почитатели на виното на пясъчните пирамиди.

Гости от цяла България имат възможността да се докоснат до тайните на винопроизводството и магията на пиринските ритми. Двудневният фестивал „Златен грозд“ обединява местни и гости в каузата за съхранение на духа и богатството на региона.

Всяка година по традиция фестивалът започва с водосвет за здраве.

И двата дни фолклорни състави от община Сандански и страната, както и атрактивни кукерски групи (тази година група от село Черниче) събира всички гости на площада в Мелник, където се тънцуват кръшни хора и се вдигат наздравици.

В основата на „Златен грозд“ е и конкурсът за най-добро домашно вино в категориите „Мелнишка лоза“ и „Букет“.

Вината биват оценявани от комисия енолози, които определят победителите. Тази година те са: Тодор Караиванов за „Мелнишка лоза“ и Валентин Филчев за „Букет“.

В двата фестивални дни всеки посетител на град Мелник също може да гласува за най-доброто вино, което се обявява на финала на фестивалът. Често се правят и благотворителни кампании в помощ на деца и хора, страдащи и имащи нужда от средства за лечение.
Ценители и пазители на българското могат да се насладят на богата програма и красотата на един от най-китните градове в България.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Ремонт на къща или вила