Начало Пътуване Местността Боаза, Търговище – какво да видим?

Местността Боаза, Търговище – какво да видим?

Местността Боаза, едноименния водопад и красотата на района

3727
0
vodopad-boaza-turgovishte

vodopad-boaza-turgovishteМестността Боаза, Търговище – какво да видим?

Местността Боаза се намира между град Търговище и село Пролаз. Името на местността – БОАЗА означава тесен пролом, дефиле и много точно описва мястото. Навярно хиляди пъти сте пътували по пътя от София за Варна или обратно, но… Не сте знаели, че по него на няколко метра от пътя се гуши ВОДОПАД! Именно това е нашата идея за вас, за предстоящият уикенд – една приказна разходка до водопад Боаза. Синоптичната прогноза ни обещава слънчево време и определено една разходка сред природата, с водопад за атракция не е за изпускане. Ето малко повече за вълшебното кътче, което ви очаква встрани от пътя…

Местността Боаза, едноименния водопад и красотата на района

Представете си пътуване по есенния път от София за Варна, но не към морето! Дестинацията ви е едно приказно кътче зеленина сред природата, близо до Търговище. Слънцето пече приятно през стъклото на автомобила и наоколо дърветата са обагрени в хиляди цветове, топли, приветливи и успокояващи. Красота без време, без граници – просто местността Боаза! Тук сякаш времето е спряло. Стрелките на часовника са забавили своя ход и отразяват безвремието, което единствено природата може да ви предложи. Пътя между селото с атрактивно име Пролаз и красивия град Търговище има една отбивка. Тя ще ви отведе в приказно малко дефиле или пролом сред скалите, където ще чуете освежаващият шум на водата. Когато достигнете достатъчно близко до водопада, ще усетите и прохладните му пръски вода.

Река Врана тече през дефилето и водопада черпи силите си от нея. Тя деликатно се е спуснала сред скалите, оформила е чудати форми в тях и сякаш е прорязала Балкана на две части. Самият водопад не е грандиозен, има и по-високи и пълноводни от него в България. Но за сметка на това е адски красив. Достига около пет метра височина и черпи „живата си енергия“ от малко подземно поточе, което Врана е образувала. От скалите на струи, сякаш момински коси, се изливат водите на Боаза. Те излизат от дебрите на подземни водни канали, като намират пролука в една водна пещера и излизат на повърхността.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Денят на Труда или 1-ви Май, какво знаем за него?

mestnost-boaza-ezeroto-turgovishteМестността Боаза, как да стигнете дотук?

Да се стигне до водопада не е нито трудно, нито объркващо. В зависимост дали пътувате от София за Варна или по обратния път, отбивката ви остава вляво или вдясно! По пътя за Варна, паркинга до местността ви остава вляво, само около до 3 километра от селото Пролаз. В обратната посока, Търговище остава на около 7 километра и паркинга е от дясната ви страна на пътя. На отбивката няма поставени табели или упътвания, но пък пътя от паркинга води само надолу и можете с колата да паркирате пред самата водна феерия. Асфалтовия път е доста разбит, но все пак високо проходими коли ще го преминат безпроблемно, за другите е спорно! И все пак, дори да оставите колата си на паркинга до пътя, до местността Боаза и водопада ви остават само около 10-тина минути ходене пеш.

Мястото през пролетта е приказно, защото както знаем тогава водопадите са и най-пълноводни. Ако искате да видите водопада в цялата му прелест и неповторимост посетете го през пролетта, но идеята за този уикенд си остава също! Зеленина, гладки проблясващи на слънчевите лъчи скали, птичи песни, свежа глътка въздух и пръските на студена вода по лицето ви. Това е местността Боаза. Добре е да се приготвите за пикник сред природата, тук е прекрасното място. Малко сандвичи, напитки, нещо сладко за енергия и заобикалящата ви красива природа – какво повече му трябва на човек? Водопада е много благодатен, защото можете да слезете до само водата и да го усетите толкова отблизо. Шума на спускащите се водни талази гали слуха ви, като звуци на музика.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Българската зимна страна на чудесата: Незабравими курорти за вашия тур

ezeroto-v-turgovishteМестността Боаза, какво друго наоколо си струва разходката?

Тъй, като приказния водопад е близо до Търговище, можете да отседнете там за ден или два и да видите, какво има наоколо, ако разбира се не минавате оттам на път за морето. Струва си да отделите внимание на крепостта Мисионис, на езерото Борово око, църквата „Успение Богородично“ в самия град, ако ви се лови риба поемете към язовир Овчарово.  Мисионис е интересна историческа крепост от периода на Византия. Тя пряко се свързва с образуването на град Търговище, но за това в друг материал за интересни пътешествия из родината. Сега остава едно – да прекарате един слънчев и незабравим уикенд в местността Боаза, с много слънце, чист въздух, тишина и красота. На добър път пътешественици!

Вижте малко за водопада в това видео: https://www.youtube.com/watch?v=Is2LXoCAKWc