Нара и полезните му свойства

Нара и полезните му свойства в един здравословен режим

   Нара е по-скоро екзотичен плод за нашите географски ширини. Макар и сравнително лесен за намиране в България, той не е толкова популярен, като плод и рядко се приема често в здравословното ни меню, а трябва. По произход този наситено червен плод идва от земите на Афганистан и Иран, защото предимно обича топло и сухо време.

  По късно е пренесен в земите на Индия и Китай, както и по Средиземноморието, където е използван, като едно изключително полезно за здравето ни средство. В България също се отглежда нар днес. Той вирее най-добре по земите на Южна България и по Черноморието, защото климатът го позволява. Може да се срещне, като декоративно растение и плодно също.

Нара и полезните му свойства за здравето ни

  Нара и полезните му свойства Нара е червен, твърд и екзотичен плод. Неговата ядлива част са всъщност, намиращите се в сърцевината му наситено червени малки и сочни ядки, Много наподобява червена ябълка, но нито по вкус, нито по свойства си прилича с нея. Много полезен е и сока от нар, който зарежда тялото ни с енергия и много жизненоважни витамини и минерали. Този така странен за мнозина плод с леко стипчив вкус има множество полезни свойства за редица болестни състояния, както и за цялостното здраве на организма ни. Така например антиоксидантите в него са дори два пъти повече от тези в зеления чай. Дозата витамин С, която може да си набавите само от една чаша пресен сок от нара е до 50% от необходимата ви дневна доза.

  Този плод има уникалните свойства да регулира обмяна на вода и соли в телата ни, да подобрява функциите на кръвообращението, да намалява нивата на лошия холестерол. Всичко това прави благодарение на богатия си минерален състав. В него има солидни количества от минерали, като калий, натрий, калций, желязо, магнезий и фосфор. Приемането на нара подобрява значително функциите и на сърдечно-съдовата система, защото разрежда състава на кръвта и премахва риска от образуването на затлачвания по артериите.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Най-красивата жена е бременната жена

   Така притока на кръв към сърцето е оптимален. Затова се препоръчва и при състояния, като сърдечна недостатъчност и хипертония. Хората предразположени към високо кръвно налягане, поради високо тегло или наследствена обремененост, както и тези застрашени от инфаркти, заради високите нива на холестерол – могат да правят успешно превенция на този тип заболявания със сок от нар или консумация  на свежия плод.

   Нара и полезните му свойстваОсвен изброените минерали и витамини, нара е богат и на веществата танин, фолацин и пектин. Благодарение на тях той е отличен лек срещу храносмилателни неразположения и проблеми с метаболизма и отделителната система. Препоръчителната доза сок от нар, която специалистите препоръчват е до 250 милилитра 3 пъти дневно поне до половин час изпита преди хранене. Така метаболизма ви работи максимално добре, а концентрацията и жизнения ви тонус са на най-високо ниво. Едни от най-малко коментираните свойства на нара са тези забавящи стареенето.

  Много научни изследвания са доказали, че именно този екзотичен плод е способен да забави стареенето на кожата и да ни запази по-млади за по-дълго време. Много медицински специалисти препоръчват консумацията на нар след едни прекарани инфекциозни заболявания, бъбречни кризи, разстройства от стомашно-чревен тип и операционни интервенции. Той спомага бързото възстановяване, защото има уникални обезболяващи, против възпаляващи, антисептични и диуретични свойства.

  Полезните свойства на нара не спират до тук. Той е изключително благоприятен при проблеми с половата система и при двата пола. Благодарение на богатия си състав на антиоксиданти и стимулирането от тяхна страна на притока на кръв към половите органи, половите функции са значително подобрени. Сока от нар утолява и много добре жаждата през лятото, защото е богат на лимонена киселина и задълго овлажнява лигавицата. Хапването на поне един нар веднъж в седмицата укрепва значително имунната система на организма. Древните Китайци са го използвали, като лек срещу диария, кашлица и стомашни болки. Като цяла нара е плод чудо и то не на шега. Така, че не пропускайте да го включите в здравословното си меню.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Как да бъдем спокойни по време на бременност

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here