Днес ще Ви споделим кратка информация за няколко порода гълъби, които са популярни у нас, както и ще дискутираме темата „Крият ли гълъбите опасност за човечеството“…

Публикацията е създадена след дискусия с палеонтолозите и се надяваме, че ще Ви бъде интересна..

Научно казано, палеонтологията е наука за изкопаемите вкаменелости от някогашни животни и растения. Занимава се с изучаването и изследването на растителния и животинския свят през минали геологични епохи.

Основна цел на публикацията в Шарена Черга е да даде яснота за това, дали градските гълъби крият опасности, или безобидните животни са безопасни.

Днес зелените гълъби живеят навсякъде и са отличен пример за синантропни организми (животни / растения, които не са домашни, но чийто живот е тясно свързан с хората). Първият проблем и опасността от градските гълъби е, че те представляват заплаха за техните диви роднини. Дивите домашни гълъби и дивите животни се съчетават перфектно. Но тъй като популацията от градски гълъби е много по-голяма от дивата популация, това може да доведе до пълното изчезване на последните.

Но  не това е важно, а се интересуваме най-вече дали крият  опасност за човека.

Според Вас носят ли зарази гълъбите? Колко опасни биха могли да бъдат  за един човек. И дали е добре да  докосвате гълъбите с ръцете, както и да си ги опитумявате?

Експерти смятат, че гълъбите са носители на зараза и болести. Това е свързано с техния начин на живот. Тяхната основна хранителна база е тясно свързана с човешката дейност. Те често търсят храна в сметищата на града, натрупват се на  огромни стада по площадите и затова лесно могат да предизвикат инфекция.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Еньовче – българската билка за здраве!

В този случай те не се разболяват сами, но  лесно може да се прехвърли патогенът от точка А до точка Б. Но не всяка зараза е опасна за хората.

Орнитоза – инфекциозна болест, предавана от прах във въздуха. Причиняващият агент е хламидията Chlamydophila psittaci. Бактериите се развиват вътреклетъчно, но живеят достатъчно дълго във външната среда.Пикът на заболявания се проявява през зимата. Болестта не се предава от човек на човек. За респираторната инфекция е необходим дългосрочен контакт, както при птицеферма или в магазин за домашни любимци, така и в домашни условия, стига да отглеждате гълъби.

Салмонела

Всеки знае за тази болест. Най-често инфекцията от салмонела идва от пилешки яйца. Но гълъбите също могат да инфектират със салмонела. Най-честата болест на птиците, която човек може да получи.

Въпреки че основният източник на инфекция е месото и яйцата, бактериите могат да се разпространяват чрез въздух и прах. Болестта засяга стомашно-чревния тракт.

Туберкулоза и листериоза

Туберкулозата на птичия тип гълъб се прехвърля по-рядко, но са регистрирани отделни случаи на инфекции при хората. Въпреки че туберкулозата от птичи вид и пристъпи при хората е различна от „класическата“ туберкулоза и е изключително трудно да се зарази, самото заболяване е много неприятно. Възловите формирования могат да се появят на лимфните възли и да бъдат фокус на заболяването, което ще изисква хирургическа интервенция и / или продължителна химиотерапия.

Важни съвети

Почти всички случаи на инфекция от гълъби са непосредствено след хранене и допир с пернатите, иначе красиви птици, символизиращи любовтта.

Желателно е при допир с гълъби, обилно да измиете ръцете си.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Кое да изберем: зъбен мост или имплант

Най-важното е, ако виждате травматизирана птица, да не я докосвайте.

Често гълъбите биват със засегнати  централната нервна система, крилата и ставите.

Такива птици заплашват вашето здраве, здравето на вашето семейство и домашните любимци.

Особено опасна е инфекцията за малки деца, имунитетът им може да е по-уязвим.

Ако отглеждате гълъби и имате дечица, които искат да ги гонят и докосват, то най-добре им обяснете, че може да се заразят и да не го правят, а да им се радват на красотата.