През 2017 година, край село Ракитна бе открит параклис „Св.Александър Невски”, който се намира над град Симитли, в близост до селата Ракитна и Брежани.

Новият параклис вече е построен и е неразделна част от облика на мястото, където глашатаите застигат войските на майор Орлински с вестта за примирие. Там е побит меч и са изречени думите: „До тук е България“. Така в знак на признателност и уважение, новият параклис ще бъде символ на родовата памет, която обединява предци и потомци и ще носи името на Св. благоверен княз Александър Невски.

На мястото е намерена и уникална керамика, на която се явяват десетки светци по думите на Йордан Серафимов, който е един от строителите на параклиса, вярващите ще разпознаят много от светиите.

Заради гледката, и заради уникалната природа, както и заради самия параклис, това е перфектно място за еднодневна разходка, без значение, дали сте в София, Благоевград или друго населено място.

До мястото се достига лесно, тъй като има черен път, но Ви съветваме колата да я оставите в някое село и да се разходите.

Няма как да пропуснем да споменем, че всяка година, традиционно, на 3-ти март от Община Симитли правят поход, който стартира от село Ракитна до самия параклис.

Още кадри и информация можете да видите в NaSElo.net и Pavel.biz

Видео: