Начало Пътуване Пещера УХЛОВИЦА – Родопите, село Могилица и Сините вирове…

Пещера УХЛОВИЦА – Родопите, село Могилица и Сините вирове…

Пещера УХЛОВИЦА – Приказният подземен дворец на западните Родопи!

2421
0
stalaktiti-ot-uhlovica-bulgariq

stalaktiti-ot-uhlovica-bulgariqПещера УХЛОВИЦА – Родопите, село Могилица и Сините вирове…

Пещера УХЛОВИЦА една атрактивна дестинация, една наслада за очите, едно предизвикателство изпълнено с адреналин. Вижте този клип за пещерата и стягайте багажа натам: https://www.youtube.com/watch?v=1mNpSbdLgCs А, ние ще се опитаме да ви разкажем малко за самата пещера и за околността. Родопите, какво да ви кажем, тук всяко кътче е магия. Всеки камък разказва история и всяко сърце е топло и гостоприемно.

Има много кътчета в тази прекрасна планина, които да бъдат открити и преоткрити. Едно от тях е пещерата Ухловица, която се намира в местността „Сините вирове“. Мястото се разполага на не повече от три километра от добре познатото ни село Могилица. Това е царството на Западните Родопи и тук властва родопчанския дух. Самото име на пещерата Ухловица води корените си от една странна птица – именно нощната граблива птица – „Улулица“. Ето и нещичко за самата пещера и околността.

Пещера УХЛОВИЦА – Приказният подземен дворец на западните Родопи!

Ухловица, като че ли е чисто животинска територия. За разлика от множеството други пещерни образования у нас, в тази пещера следи от праисторически хора не са намерени. В горите около пещерата правят гнездата си много разнообразни видове сови. Те често намират подслон в дебрите на пещерата, както и многобройните колонии на прилепите. Прилепите се спотайват в тъмните непристъпни участъци на скалите, където човешкият крак не може да стъпи.

Тази пещера е пропастна по своя вид, затова не се препоръчва за деца под 7 години и дори по-големи! Пещерата си е чисто предизвикателство и за възрастните, защото до входа и водят цели 185 метални стъпала, а надолу в нея ще трябва да преодолеете още 280 стъпала!!!

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Близо 200 уникални ретро превозни средства бяха представени в Благоевград на XX изложение на стари автомобили

peshtera-uhlovica-bulgariqПещера УХЛОВИЦА не е обитавана от предците ни,

поради неудобния си пропастен характер. Още над 23 пропастни пещери са открити в района, но не те не са облагородени за туристически посещения. Пещерата крие в дебрите си цели 7 красиви езера, които напролет са разкошни. Освен това пази ценни образования, като хеликтити (скални кристали) и дендрити ( скални морски корали).

Пропастната структура на пещерата е разделена на два етажа, до горния етаж, където е входа на пещерата ще ви отведат, споменатите вече 185 метални стъпала. На втори етаж ще ви се разкрие в цялата си прелест „Залата на пропастите“. От нея цели 4 дълбоки пропасти се спускат надолу в мрака към долния етаж.

Пещера УХЛОВИЦА ще ви отведе по натам през вита метална стълба от 280 стъпала към най-красивата си част…

Влизате в един магичен свят на синтрови езера, каскади, изваяни сякаш от великан гигантски сталактити, сталактони и сталагмити. Осветлението в пещерата е оскъдно и сякаш пътешествието ви в нея става все по-магично в сумрака. Гледката към най-голямото синтрово езеро е просто неописуема. Сякаш от нищото и мрака се спускат каменните струи-коси на най-красивия каменен водопад. Близо до самата пещера има една много уникална атракция в родопската гора – това е „въженият тролей“ над „Гарга дере“. Тук и само тук можете да усетите максимален адреналин, като прелетите по въжето над 20 метрова пропаст, та до другия край.

agushevi-konaci-selo-mogilicaВ района на пещера УХЛОВИЦА се намира още една уникална пещера – Голубовица 2. Пещерата е водна и се намира близо до известното родопско село Кошница. Прехода до пещерата е лек и за десетина минути стигате до въженият мост над реката и на около стотина метра е самата Голубовица. Освен Голубовица, до село Кошница се намира и уникалната Средновековна крепост „КАЛЕТО“. Която се намира на връх във формата на конус. Тук е и известното родопско село Могилица с приказните си „Агушеви конаци“. В региона са запазени и много старинни римски мостове, около Смилян и Могилица.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Комфорт при матраци Нани

Ако се поотдалечите на около седем до десет километра от района на пещера УХЛОВИЦА, може да посетите и прекрасните водопади до село Киселчово, както и каньона на водопадите до Смолян с красавеца водопад Орфей. Просто Родопите – тръгнете, обикаляйте до премала и пак няма да се наситите на тая хубост българска!