Връх Пирин ( Pirin Peak )

Изкачване на Връх Пирин ✓ – еднодневен планински поход

Едно от най-старите имена на Пирин планина е Орбелус – „белоснежна“, познато ни от траките, докато славяните са я наричали Перин или Перун. Според учени Пирин идва от тракийската дума „перинтос“, което означава скала, и от хетската „перунаш“

Връх Пирин –  най-северният голям връх от главното било на планината Пирин. Надморската му височина е 2593 метра. Склоновете му са обрасли с клек, което го прави трудно достъпен. Върхът има пирамидален вид с ясно изразена отвесна североизточната стена, която представлява обект за алпийско катерене с прокарани няколко алпийски маршрута. Старото му име е Голяма Джинджирица. Изграден е от гранити. От северозападното му подножие извират Брежанска река и Мечкулска река. Почвите са тъмнокафяви и тъмноцветни горски. Върхът е границите на резервата Баюви дупки – Джинджирица.

Той е рядко посещаван, тъй като е в страни от основните туристически пътеки. На върха има контейнер с дневник на посетителите.

Ние, част от Благоевгрдаски планинари, на 6 юли 2019 година успяхме да го посетим за един ден.

Върхът е изключително труден, не е за неподготвени планинари (вижте и приятелските ни съвети, които са най-долу в статията), но за сметка на това е и уникален, величествен. Гледката от самия връх е умопомрачителна. Виждат се добре градовете Благоевград, Симитли, Разлог, както и много села, като Стара Кресна Ощава, Железница и други. Вижда се и новопострената магистрала Струма, дори по посока Сандански, край Струмяни, както и пълноводната река Струма.

Преди да Ви споделим снимки от прехода, нека Ви кажем от къде стигнахме до самия връх?

Тръгнахме от Благоевград в 6.00 часа, като в 6.30 часа бяхме на  отбивката за хотел Предел.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  КОВАН КАЯ – безценното тракийско наследство до Маджарово

По черен път, на приблизително два километра от хотелът, втората част от групата, тъй като бяхме с две коли, спря, притеснявайки се, че пътят не е добър за лек автомобил. Нашата кола- също ниска, VW POLO, би се справила до самата хижа Моравица, от където изкачването на този прелестен и магичествен връх би било сравнително лесно начинание. Спряхме на пътя, така че да не пречим и поехме към хижата. 12 километра пеш, до самата хижа. Стигнахме я около 9 и 30 часа. Глътка въздух, дискусия с хижаря, за пътят, който е прочистен от клек, тъй като ясно си давахме сметка, че положението е тежко и поехме.

ТУК Е МЯСТОТО ДА БЛАГОДАРИМ НА ХИЖАРЯТ, КАКТО И НА КМЕТА НА БРЕЖАНИ, които са направили изкачването на връх Пирин изключително удобно начинание, тъй като са положили маркировка навсякъде, както и са почистили клека. Т.е. средностатистически планинар не би трябвало да има проблем, поемайки от хижа Моравица до връх Пирин! Благодаря Ви хора! Искам да благодаря и на институциите, глобили ги, докато са прокарвали пътека, режейки клека…

И така, към 9 и 30 поехме към връх Пирин, но вече уморени, изминали 12 километра по черен път. Моят съвет е Вие да не правите така, а да си стигнете до самата хижа, карайки бавно и внимателно, дори с лек автомобил. С off-road подготвени джипове – всички можем, но с лек автомобил? И така нагоре има изключително много обозначения, указателни табели, които насочват туристите към връх Пирин.

Стигнахме до самия връх в 15.00 часа! От 9 и 30 до 15.00 часа, здраво катерене, изкачване на много стръмен терен, гора, клек.

Какво видяхме горе? Отново се уверихме, че България е място, което е ВЕЛИЧЕСТВЕНО. Аз съм изкачвал много планини и върхове, но такава гледка не бях виждал, както и вярвам, че тя е една от най-красивите в България. Ще видите гледката от снимките, по-долу.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Пещера УХЛОВИЦА – Родопите, село Могилица и Сините вирове…

Имахме точно 50 минути, за да се насладим на връх Пирин. След тези 50 минути трябваше да поемем в обратна посока, тъй като ни чакаше минимум още 6 часа път, а искахме да се приберем по светло. В последствие мисията стана невъможна (у дома си бяхме в 00.40 часа на следващия ден), но за това друг път.

Записахме се в тетратката, оставена на самия връх, оставихме пожелание към всички българи, отпочинахме, похапнахме и поехме обратно. На около километър под върха загубихме входа за клека, който е прочистен, тъй като маркировка се появява на три места, което доста ни обърка. Всъщност това бе единствената проблемна зона, но в последствие разбрахме, че тази грешка ще бъде поправена.

Лутахме се, търсейки изход, но в един момент се наложи да се доверим на GPS координатите, записани от софтуер, маршрута, сравнихме маршрута от телефона и се ориентирахме. Ще видите лутането в картата, която ще приложа за всички Вас, които сте решили да посетите връх Пирин. Чрез тази карта ще можете да минете през нашите стъпки и безпроблемно да изкачите връх Пирин. Линк към картата ще качим в края на статията.

И така, поемайки по пътя на обратно, в хижата стигнахме точно към 21.00 часа, когато вече се стъмни. Сещате се сами, че ни предстоеше още 12 километра път до колите. Но лесна работа, завършихме трипа с 12 километра нощно ходене по черен път. В колата бяхме в 23.20 часа. От там, обратно към Благоевград.

Много хора се страхуват да правят маршрута за един ден, затова го правят с преспиване! Има логика! Особено за неподготвени планинари, това е чудесно решение. Нощувката в хижата не е никак скъпа и не е лишена от логика, ако сте решили да го посетите, но нямате физическа подготовка.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Двойна дъга под връх Пирин

Ако спортувате, то за един ден –  за около 10 часа  от хижата, бихте могли да направите прехода в двете посоки.

Приятелски съвети:
 • Ако не се чувствате физически и психически сигурни, не тръгвайте.
  Ако сте с маратонки с хлъзгави подметки – също не тръгвайте.
 • Желателно е да ползвате софтуер за tracking, тъй като има вероятност да се загубите, а така ще се върнете лесно в правия маршрут.
 • Носете си обилно количество храна и вода. Водата свръшва бързо! Поне литър и половина вода, и бутилката винаги пълна!
 • Бъдете поне двама човека, не оставяйте сами в гората!
 • Не се паникьосвайте, дори в трудни моменти! Паниката е сериозен враг на планинара.
 • Телефонът Ви нека бъде зареден на 100 %, дори си носете външна батерия! На много места сигналът на мобините оператори се губи, но и на много места има такъв.
 • Отнасяйте се с любов и респект към Планината, но и не я подценявайте.
  Върхът е един от най-трудните в България за изкачване, имайте го предвид.

Линк към маршрута: vblg.eu/PirinPeak

 

Ето, че се откри връх Пирин, остават още 2 часа до самия връх 🙂

 

Ето как изглежда на места пътеката към връх Пирин
Връх Пирин ( Pirin Peak )

Повече снимки от връх Пирин можете да видите в Instagram @DzhunevPhotography или на www.Dzhunev.com