Разходката най-здравословната активност

Разходката най-здравословната активност

   Разходката най-здравословната активностРазходката е незаменима част от нашето ежедневия. Тя има разнообразни лица и за всеки се изразява в различни неща. Понякога ходенето пеша до работа е разходка, друг път обиколката на близкия парк, а трети изминаването на някоя екопътека в планината. Като цяло, ако искаме да живеем здравословно не е достатъчно да обърнем само внимание, на това с което се храним. Нужно е да помислим и за това, доколко е заседнал начина ни на живот и как да го променим в положителна посока?

За разлика от много физически натоварвания и дейности, разходката е естествен процес за ежедневието ни. Дори ходенето до магазина, за да пазаруваме е вид разходка, но повечето от нас не го възприемат по този начин. При ходене човек натоварва по-голямата част от мускулатурата си и то без да я напряга или натоварва. Затова и най-естественият начин за движение се оказва именно разхождането или ходенето, както искате го наречете. Според проучвания на Немски учени в областта на физическата активност – една разходка от около половин час дневно намалява риска от сърдечни заболявания с до 50%. Освен това удължава живота ни  с поне до цели 7 години.

Сега след, като ви представихме, колко е важно човек да ходи и да се разхожда въобще, нека ви предложим и няколко варианта за разходка!

Разходката най-здравословната активностРазходката в парка

   Днес ежедневието ни е претъпкано със задачи, работим по над 12 часа на ден и винаги сме адски уморени. Но помислете, колко е вредно от работата, където сте стояли или стърчали цял ден на едно място, да се приберете и отново да седнете пред компютъра или телевизора. Намерете една свободна минутка, да отидете до местни парк и да се разходите по алеите там поне за 20 до 30 минути. Правете го сутрин преди работа или вечер след нея. Може да го правите семейно, с приятели, или сами. Важното е да свикнете да практикувате това занимание ежедневно. То е полезно, както за физическия ви тонус, така и за психическото ви разтоварване.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Кой е отговорен за нашето здраве?

 

 

 

Разходката най-здравословната активностХодене пеша до работата

   Е, не всеки може да отдели по половин час на ден да се разходи в парка или просто не иска. Тогава помислете, дали можете да отидете сутрин до работа пеша или поне до някъде по маршрута си да повървите. Може да пропуснете няколко автобусни спирки или просто да паркирате колата си малко по-далеч – каквото и да е, разходете се. Така ще се заредите с енергия за предстоящия ден и ще го посрещнете с усмивка! Прибирането от работа пеша е добра идея, но по скоро изпълнима през лятото. Тогава денят е дълъг и някак си ви се иска да се разходите и да туширате напрежението след изморителния работен ден. Просто свикнете да ходите пеша и ще усетите, колко по тонизирани ще сте.

 

 

 

Разходката най-здравословната активностРазходката сред природата

   Едва ли има нещо по-приятно от разходката сред природата. В България на един хвърлей разстояние ни се предлагат уникални природни дадености.  Можете да поемете към най-близката ви планина за уикенда и да го правите всяка седмица. Дали ще изберете Рила, Родопите, Витоша, Пирин, Стара планина, Странджа или Средногорието, няма значение. Навсякъде има добри пешеходни маршрути, където да заредите батериите на душата и тялото си. Не бъркайте прехода в планината с отскачането за по едно кафе до някоя хижа.  Винаги тръгвайте нанякъде с мисълта, че ще се движите, ще бъдете активни и ще си направите една дълга, уморителна и динамична разходка. Има много, какво да се види, така че започнете още от този уикенд!

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Избор на правилната ортопедична възглавница: съвети и насоки

Разходката несъмнено съчетана със здравословен режим на хранене е най-доброто решение да се поддържате в добра физическа форма. Дайте добър пример на децата си и ги научете да бъдат активни. Да се разхождат, да плуват, да карат колело и да са щастливи от това, че могат да го правят пълноценно.