Родопите – три екопътеки с неописуеми водни зрелища

Родопите – три екопътеки с неописуеми водни зрелища

   Родопите – три екопътеки с неописуеми водни зрелищаРодопите са едно от най-благодатните, благородни и неописуемо красиви места у нас. Планината е сгушила в себе си множество гори, поточета, водопади и полянки. Като накацали под слънцето щъркели се кипрят множество селца, скрили се в гънките на планината. Хората живеещи тук са сърцати, благородни и гостоприемни. Идването тук е било и винаги ще бъде удоволствие и преживяване за мнозина. Именно поради тази причина решихме да ви предложим три екопътеки в Родопите, които задължително трябва да изминете и да се насладите на непреходната им красота. Те криволичат из девствената природа на Западните Родопи и ще ви отведат към водните зрелища на няколко красиви водопада.

Родопите – три екопътеки с неописуеми водни зрелища   „Загражденска екопътека“

    Тази екопътека се вие из балкана точно покрай двата бряга на Загражденската река. Тя се състои от множество дървени мостчета по време на прехода, като постоянно се преминава от едната страна на реката, на другата. По цялото си протежение екопътеката преминава през няколко водопади с не големи размери и водоскоци. Прехода от прохладната сянка на гората, навлиза в пролома на реката. Под всяко мостче ромолят, пръскат и се пенят водни феерии от пръски вода. Скалите са полирани и изгладени до съвършенство и на фона на зеленината през пролетта, сякаш наподобяват злато. Пътеката е почти цели 13 километра, но за жалост лошата и поддръжка не позволява да бъде измината до край.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Козия камък

Няколко от мостовете по нея са прекалено опасни за преминаване! Най-лесно до екопътеката се стига по пътя за Лъки, като може да минете през града за село Загражден или през околните села. Където и да се намирате в България, може да дойдете до тук и определено няма да съжалите.

Родопите – три екопътеки с неописуеми водни зрелища   „Екопътека Сливодолското падало“

    Посещението на тази екопътека през пролетта и лятото е изключително приятно. Летните жеги тук ще ви се сторят, като мираж, защото дебелата сянка на гъстата гора в Родопите ще ви пази. Маршрута води до водопада Сливодолското падало, който е един от най-високите в Родопа планина – цели 50 метра. Самия маршрут е много приятен за преход, защото е сравнително равен и плавен. Така за по-малко от час стигате до водопада и то без усилия.      През цялото време вървите през гора и по течението на река Сливов дол. Освен величествения водопад по пътя си ще преминете през няколко по-малки водни зрелища, които са също толкова красиви и автентични. Екопътеката води началото си от отсечката между Бачково и Пампорово, като за нея има указателна табела. Идването тук е просто балсам за душата, така че не го пропускайте.

 

 

 

Родопите – три екопътеки с неописуеми водни зрелища„Екопътека Каньона на водопадите“

   Тази екопътека е доста по-известна от останалите две и се посещава от доста ентусиасти и любители на дивата природа в Родопите. Тя се намира в самия край на град Смолян, по пътя за Мугла и лъкатуши покрай течението на река Еленска. По цялото и протежение ще станете свидетели на редица водопади и по-малки водоскоци, но най-забележителен определено е водопада Орфей. Той е висок цели 68 метра и е един от най-високите, ако не най-високия в Родопите. Скалата върху, която се стелят и падат с грохот водите на водопада, наподобява арфа. Това допълнително прави природната гледка изключително любопитна. По протежението на цялата екопътека, която обикаля в кръг има три панорамни площадки. От тях гледката е просто изумителна и не може да бъде описана. Затова елате и си подарете това усещане.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Фестивал на народно творчество Пирин пее

Родопите са благородна планина, тук природата е така красива, както и благородни са душите на хората. Елате, обиколете тези три екопътеки, поговорете с местните и опитайте традиционните им гозби. Определено си заслужава!