Ролята на Калция в детското меню

Ролята на Калция в детското меню

  Ролята на Калция в детското менюРолята на Калция в детското меню определено е голяма и определяща. Едва ли има възрастен или малчуган, които да не знаят, че благодарение на калция костите ни са по-здрави. Така абсолютно всяка една майка се старае в менюто на подрастващото и слънчице да има богати на калций храни, като млечните.  На фона на това, обаче според международните проучвания над 80% от момченцата и 60% от момиченцата, между 7 и 15 години приемат по-малки количества калций от препоръчителните! Какво е препоръчителното количество калций на ден за децата ли? Ами около едно 1300 милиграма. Но естествено всеки родител не измерва това количество, защото е почти невъзможно най-малкото, а се стреми да разнообразява менюто на децата си. Тук има и един тънък момент, дори и да се приемат нужните количества калций дневно, то не е сигурно, че те са усвоени от детския организъм! Така може отново да се достигне до недостиг на минерала в организма, което не е добре.

Ролята на Калция в детското менюРолята на Калция в детското меню и защо е толкова важен?

На първо място от бебета, та чак до тийнейджъри, децата се нуждаят от оптимални нива на калций ежедневно. Именно подрастващите деца и юноши се развиват бурно, растежа им е всекидневен и това изисква добри нива на минерала, за да се изградят в телата им здрави кости и стави. И сега, ако си мислите, че растежа и укрепването на ставите и костите свършва с детството, много грешите. С напредването на възрастта нивата на калций в телата ни започват леко да намаляват и затова е нужно постоянно да ги допълваме. Особено при жените на зряла възраст се появява явлението загуба на костна маса и то се дължи предимно на калция. Затова и се появява опасността от заболявания, като остеопороза и други.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Бамята – здравословна храна с подценени ползи!

Но нека се върнем на децата. Те се развиват много бързо до определен период и липсата на този жизненоважен минерал, би довела до редица заболявания и деформации. Калцият играе основна роля в хормоналното развитие на децата, в предаването на сигнали по нервните окончания, в свиването и функциите на мускулните групи. Когато калция липсва в детския организъм, той се компенсира от този в костите. Това се случва, защото в клетките минерала липсва и те не могат да функционират правилно, така за да функционират се черпят нужните количества от костите и ставите, а пък те отслабват и стават крехки на своя сметка.

За да няма проблеми с костите и ставите едно дете, като възрастен вече е нужно да приема достатъчно калций в детството си. Така, чрез добрия прием на минерала и чрез активната физическа дейност, костите и ставите ще са здрави, за да се запазят такива и за в бъдеще. Тук, обаче попадаме и на един парадокс, научна обосновка за оптималните количества калций в детството ни няма. Има препоръчително стойности, но те са само ориентир и не изясняват напълно нещата. Ето и какви са те:

Деца на 1 до 3 години – 500 милиграма калций дневно

Деца на 4 до 8 години – по най-малко 800 милиграма дневно

Деца на 9 до 18 години – оптимално количество от 1300 милиграма на ден

Тези количества за прием е най-добре детето да си набавя от хранителния режим натурално, а не чрез добавки! За целта всекидневно е нужно да се хапват много плодове и зеленчуци, да се приема кисело и прясно мляко, кашкавал, сирена, извара и въобще продукти с високо съдържание на калций.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Бебешки дрехи онлайн–какво не трябва да забравяме?

Ролята на Калция в детското меню и как се усвоява той?

За да се усвои добре приетия калций е нужно да се приема и необходимата доза от витамин Д. Обикновено този витамин си набавяме от слънцето и от храната, но новородените често приемат капки в първите месеци от живота си. Нужно е най-малко по 5 милиграма дневно от Витамин Д, за правилното усвояване на дневната доза калций.

Ролята на Калция в детското менюРолята на Калция в детското меню, трикове и храни богати на минерала

 Някои деца по-трудно приемат натурално сирене, кисело мляко или кашкавал например. Постарайте се да им приготвяте питателна храна с тези съставки в състава й, за да не се лишават от приема си на калций. Така например едни спагети направете с настърган кашкавал върху тях, сгответе пица с чушки, сирена и доматчета. Забъркайте омлет с чедър или пък супа с кисело-млечна застройка. За следобедна закуска пълнозърнестите бисквити с меко сирене са чудесна идея, както и млечните шейкове. Закуската от мюсли, плодове и извара или кисело мляко е здравословна и пълна с калций.

  Едни от най-богатите на калций храни освен млечните са: ядки, като нахут и бадеми, бобови култури, като грах, бял боб и червен, зелена салата, плодове и още други. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here