С деца на път из България

С деца на път из България

  С деца на път из БългарияС деца на път из красива България е уникално изживяване. Нужно е да възпитаме от малки у децата си страстта да пътуват.  Само този полезен навик е достатъчен, да отключи в тях фантазия, авантюризъм и навика да се връщащ там, където са корените ти и където обичаш. Няма по-хубави детски спомени от тези за пътешествия със семейството. Пътешествия донесли много смях, радост и обич. Пътешествия отворили широко очите ти за света. А в България има много, какво да се види.

Страната ни е изпълнена с чудно красиви природни кътчета, археологически находки, малки китни селца и дух. Дух за родолюбие, за почитане, за спомени и за това да знаеш кои са предците ти и кой си ти. Важно е да поемете авантюрата и да тръгнете с деца на път. Само така ще им покажете, колко е магично самото пътуване. Затова ето и няколко уникални дестинации.

  Село Мугла и „Каньонът на водопадите“

  С деца на път из БългарияБлизо край град Смолян се намира селцето Мугла. Като всяко българско село тук има малки и китни къщички, мили хора и природа навсякъде около вас. Като цяло Родопите са богата на забележителности планина, но местенцата които ще видите са неповторими всяко едно от тях. Тук децата ще се запознаят със свободата, с българския фолклор и с това да си планинар. Екопътеката „Каньонът на водопадите“ е много добро място за разходки през пролетта, лятото, та чак до късна есен.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Муратово езеро в Пирин - едно от чудесата на планината

Водопадите по дължината й са над 40 и са все различни – от големи до малки и средни. По дървените мостове над реката се прехвърляте неуморно от единия към другия бряг на реката. Разбира се с деца се изисква и повече почивка и хапване. Тук има много масички и пейки за тази цел. Единственото, за което трябва да се погрижите е да имате плодове, сладкиши, вода и може да изкарате и цял ден тук. Гледките са магични, а снимките ще станат уникални.

  Местност „Света Петка“ и село Чавдар

 С деца на път из България Тук с деца на път ще пристигнете гръмко и с нетърпение. Ако споделите с малчуганите, че отивате на място, където семейство Флинстоун, буквално оживяват, то те ще изпаднат в еуфория. Всъщност става въпрос за Археологичен парк „Тополница“, където са открити действителни артефакти от неолитната епоха. На ваше разположение ще са няколко първобитни къщи, изградени единствено от слама, колове и кал. В някои от тях може дори да пренощувате, препоръчително през лятото, когато е топло!

На децата ви ще бъде разказано увлекателно всичко за неолитната епоха и хората живели тогава. Има си и музей, а на хълма Света Петка се откроява на зеления фон чудно красива църквица. Там може да запалите свещ, а децата да си поиграят на площадката със стени за катерене. Панорамната гледка от хълма е просто неописуема, особено ако случите залез. Тук може и свободно да ползвате барбекю на открито или пък да похапнете в местния ресторант.

  Водопад „Скакля“ и екопътека Вазов

 Водопадът „Скакля“ е уникален природен феномен. През зимата той замръзва и става ледена приказка, от която направо ще ви спре дъхът. През пролетта, благодарение на изключителното пълноводие, водопадът е по-красив от всякога. Покрай тази природна забележителност, родителите тръгнали с деца на път, могат да запозная малчуганите с великия писател Вазов. Точно по неговите стъпки върви и екопътеката водеща към „Скакля“. Тя тръгва от къщата, в която писателят е живял и свързва село Заселе с гара Бов. В изключително насечената и атрактивна природа на Искърското дефиле се влюбва и Вазов. Историците твърдят, че именно по тази екопътека и на водопада пише много от разказите си и по специално „Дядо Йоцо гледа“, а прототип е местен селянин. С деца на път преходът тук може да отнеме и повече от час, затова починете си добре и хапнете в Заселе преди да поемете обратния път.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Село Долен - мистериозно, величествено, едно от най-красивите български села

  Това са само три от уникалните дестинации из България с деца на път. Освен тях има и много други, но за това в следваща статия, за да може да ги обикаляте междувременно, надяваме се поне!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here