СПОДЕЛИ
DCIM100MEDIADJI_0063.JPG

Непокътната гробница откриха археолози край Благоевград, грози я опасност от застрояване, като жители се опасяват, че точно през нея ще мине магистрала „Струма“.

На място се открива голямо селище от римската императорска епоха, пише Благоевград ЕУ. До сега по време на разкопките са разкрити 12 големи сгради от периода III до VI век сл. Хр. Находките са над 1 500 бр. Работата по спасителното проучване на обекта върви в срок и ежедневно на терена работят 150 души работници и 31 археолози. Очаква се разкопките да приключат до месец юли. Археолозите предполагат, че откритото селище е римското „Скаптопара“, предшественик на днешния Благоевград. Засега обаче няма безспорни доказателства за това.

Старият град попада в трасето на магистрала „Струма“. Римската гробница се намира точно под осевата линия на бъдещата магистрала. В петък на редовна сесия на ОбС-Благоевград инициативен комитет от общински съветници внесе предложение за провеждане на референдум за съдбата на архелогическите находки. Целта е да бъдат обявени за недвижим паметник на културата с местно или национално значение, което ще доведе до развитие на културно-историческия туризъм на територията на община Благоевград. Предложението е и в подкрепа на организираната от инициативен комитет подписка на жители на Благоевград за запазване на археологическите находки. 

„Сградите, които се откриват на терена са предимно в основи и имат нетраен градеж от камък на глинена спойка или на суха фуга. Тяхното съхранение на място е много трудно и изисква големи допълнителни средства за консервация и реставрация. Пренасянето на тази най-важна недвижима археологическа ценност с траен характер – гробницата в съседното село Покровник или пред РИМ Благоевград е напълно възможно“, се посочва в официално изявление на НАИМ при БАН.

Очаква се мястото да бъде посетено от комисия на Министерството на културата, която да реши каква да бъде съдбата на древното селище.

DCIM100MEDIADJI_0010.JPG
DCIM100MEDIADJI_0033.JPG
DCIM100MEDIADJI_0063.JPG
DCIM100MEDIADJI_0082.JPG