СПОДЕЛИ

Международен фестивал „Сурва“, Перник, 2019 Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник.
Град Перник се утвърди като столица на маскарадните игри. Всяка година гостуват кукери от различни страни, като Македония, Сърбия, Гърция, Хърватия, Великобритания, Русия и други.
Днес ще Ви представим една снимка на най-красивата кукерка, българка, която впечатли наш фотограф, както и няколко снимки от Перник 2019.

Започваме с първата снимка:

Най-красивата кукерка в България

И така, ето и няколко снимки от кукерския фестивал, провел се на 25, 26 и 27 януари 2019 година в град Перник:

Ето и подробна информация за самия фестивал.
Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсната си програма фестивалът е среща и надпревара на живите й носители, най-популярни с наименованията “сурвакари” и “кукери”.
Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 година. От 1985 година има статут на международен. През 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове. На 26 юни 2009 г. по време на тържествена сесия на Общинския съвет в Перник, президентът на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон обявява Перник за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции. Решението е взето в град Котор. От 2008 година Международният фестивал на маскарадните игри се провежда ежегодно в последните събота и неделя на месец януари. Най-атрактивният му акцент е двудневното състезателно дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина.
Традиционно във фестивалната надпревара участват около 6 000 души в около 100 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка.
Участниците идват в Перник на състезание, за емоцията, за веселбата, за признанието, че са участвали.
Зрителите от Перник и цялата страна, гостите от чужбина, идват, за да споделят магията на играта, да видят и пипнат маските, да се почувстват обновени, да си пожелаят здраве и късмет.

Видео: