prorocheska-gora-na-wanga

 prorocheska-gora-na-wangaВанга неповторимата и вечната

 

Ванга легендарната българска пророчица, чийто думи и години след смъртта и, отекват наоколо ни. За нея много се е писало, много се е говорило, коментирало и често пъти спекулирало. Едно е сигурно, там в Рупите, където беше и последният и земен дом – енергията е уникална и само, които не е бил там, не я е усетил. Родена през далечната 1911 година в село Струмица, нашата така наречена баба Ванга, по документи се казва Вангелия Гущерова. Мнозина от вас навярно знаят, че едва на 12 години, пророчицата губи зрението си в невиждана буря. От там насетне тя носи дарбата си да вижда в бъдещето, като проклятие и благословия едновременно. Няма човек, който да не знае за тълпите от хора, стичащи се пред дома на пророчицата. От близо и далеч, бедни и богати, местни и чуждоземци се допитват до Ванга, за да прочете бъдещето им.

kniga-na-chudesataВанга и заветите й за живота

Като човек от народа, баба Ванга остави следа след себе си. Тази следа беше и е на един мъдър, справедлив и прозорлив човек. Нейната простодушност, прямота и голяма душа помогнаха на много хора. Тя никога не се позова на дарбата си, а просто отваряше сърцето си за всякакви хора и добри, и лоши, и справедливи и безчестни. Всички еднакво бяха посрещнати от нея и еднакво изпратени. Запленени от нейната вечна и неповторима същност, ние събрахме едни от най-любимите ни мисли на пророчицата, човека и душата Ванга. Ето ги и тях:

„Човек трябва да иска малко, защото иначе няма да може да плати цената.“ – и без никакво съмнение е така. Когато знаеш, какво, защо и как искаш – си готов и да платиш цената за него. Колкото повече грабиш от живота, той толкова повече граби от теб!

„Във всеки човек има и добро и зло. Така е устроен всеки човек. За мен щастието се корени не другаде, а в търпението на човека.“ – много мъдри хора, подобно на Ванга ни учат на търпение. Само дето това търпение лесно се иска, но трудно се постига. Нужно е живота да те поужили, та да станеш по-търпелив, но някои хора така и не се научават на търпение. Дали си добър или лош няма значение, ние днес сме едни утре се променяме, но търпението е добродетел, без която не можем.

w -gorata- na- misteriite„Няма хитрец, дори и най-големият, който да е надхитрил съдбата си. Ще хитрува толкова, колкото му е дадено от Бога. И после няма право на снизхождение.“

колкото, толкова са казали мъдреците. Така и Ванга ни напомня, че оставяме следа в живота – дали той нас изиграва или не, то Бог вижда всичко. Така и ще бъдем съдени по делата си, а не по думите.

„Не роптайте срещу това, че страдате. Страданието е пречистващо. То също, като една дреха, която ако не се изпере е мръсна, води след себе си щастието.“ – само и единствено полюсните чувства в живота са истински. Ако не си богат, няма как да не си и беден. Ако не си страдал, няма как да си щастлив и да оцениш даденият ти живот и хората в него.

„Истината за Света и Космоса трябва да се търси в старите свещени книги.“ – именно там се крие и миналото и бъдещето. Там са заключени посланията на вековете, но много малко от нас са способни да ги разчетат и осъзнаят. Старите книги, също както старите предания са носители на народната памет и стига да има кои да ги потърси, ще открие мъдростта в тях.

„За всеки човек идват периоди на трудности – дори и за най-богатите, и за най-силните, затова човек смирен ли е, ще ги преодолее.“ – смирението и търпението са качества, които придобиваме с времето. Щем не щем, живота неусетно ни учи на тях. Само, който не се е смирил, не е постигнал пречистване и не е излязъл от трудности.

„Който дава, ще остане с пълни ръце, а онзи, който гледа само да взема – с празни. Кракът, който тъпче изсъхва.“ С тази фраза на Ванга ни се иска да завършим. За нея може да се пише още много. Пророчествата и са хиляди, но все пак именно мъдростта и е тази, която ни се иска да осъзнаем и попием. Затова вслушайте се в гласа на сърцето си и помислете над тези слова на неповторимата Ванга.