Начало Говорим за... Дънките в интересни факти и събития

Дънките в интересни факти и събития

Дънките в няколко интересни факта.

1859
0
СПОДЕЛИ
dunkov-kolan

dunkov-kolanДънките в интересни факти и събития

 

Дънките днес са масово произвеждани, носени, обичани и едва ли има човек на света, който да не знае – какво е дънки! Но все пак не винаги е било така и обичаният деним не винаги е бил масов любимец. Днес дънки носят в ежедневието си и мъже, и жени, и деца и всички, които са фенове на удобния син цвят и допир на памука. Дънките станаха не само символ на свободата и разкрепостената визия, но и символ на комфорта и удобството. И така гарантирано поне всеки от нас има няколко чифта дънки в гардероба си, но дали се замисля, кой ги е създал, кога и защо? Нека видим, за какво става въпрос.

dunki-zaden-djobДънките в няколко интересни факта

Ако досега не сте знаели, то родината на днешните дънки е Италия. И как иначе, тази мека на изкуствата е естествено да роди и идеята за дънките все пак. Навярно сте чували името на Леви Щраус, което носят и първата марка в света дънки. Та този господин Щраус през септември 1873 година получава патент, не къде да е другаде, а в Америка да произвежда „сини памучни панталони“, заедно с Джейкъб Дейвис. Тези сини памучни панталони са имали и така атрактивните капси по тях и са наречени „джинси“ първоначално, защото брезентовия плат за тях е идвал от Генуа.

Всъщност днешните така модерни дънки се раждат, като идея за здраво, издръжливо и устойчиво на замърсявания работно облекло. Плата, от който са се шили е бил предназначен за производството на палатки. Той е бил със здрава структура, но памучен, багрен е бил в тъмно синьо, което е оригиналния дънков цвят и до днес. Така е бил устойчив на замърсявания и през последната половина на миналия век, по времето на златната треска в Америка, работното облекло от деним е било силно разпространено и ценено.

dunki-na-manekenНавярно едва ли ще предположите, че шикозните днешни…

дънки в хиляди вариации, са били първоначално облекло за фермери и каубой предимно. През времето на Втората Световна война, дънките за кратко стават и военна униформа. И така от всичко казано до тук, навярно предполагате, че дънките са облекло за простолюдието и бедната класа, а не за богатите. Как тогава, така масово навлизат в ежедневието ни днес, та без тях не можем? Е, минава се доста време, докато дънките станат това, което са днес и се наложат така масово. Голяма роля в процеса изиграват така наречените секссимволи, като Елвис Пресли и Джеймс Дийн, също както и Марлон Брандо.

Жените по цял свят са си припадали по тези мъжаги, които естествено са обожавали да носят дънки, като символ на нещо ново и бунтарско. Тогава дънките са били с права кройка, семпла и с два джоба отпред, и два отзад, като на предния десен джоб е имало малко джобче. За какво ще попитате? За часовник естествено, за какво друго.

През своето бурно и шеметно развитие, дънките попадат под полезрението на дизайнери и творци. Те изпробват върху тях цялата си креативност и създават модели с избелени петна, с прокъсани ивици, с разнообразни и странни кройки, пришити с множество кръпки и мъниста или пък нарязани. Странно е, как всичко, което е създадено от дънков плат се превръща в сензация! Може би, защото орисията на дънките е такава да бъдат вечно модерни и желани.