Едва ли има някой, от нашите читатели, който да не е посещавал Рила и Пирин. Дори да има такива, то поне сме сигурни, че са гледали видеата ни..

Днес Ви представяме легендата за Рила и Пирин, но подкрепена с красиви кадри! Видеото можете да гледате в края на публикацията!

Някога Рила планина била жена – наричали я Рилка. Тя се омъжила за момък на име Пирин. Те се обичали толкова много, че се оженили против волята на родители и избягали далеч от всички. Спрели се чак високо в планината и там се заселили. Не след дълго се появили на бял свят и двете им деца – момче и момиче, които нарекли Искър и Места (никому непознати дотогава имена).

Пирин ходел на лов и се грижел за прехраната на челядта, а Рилка гледала децата и поддържала къщата. Двете деца обаче били много буйни – постоянно се карали и боричкали и Рилка се видяла неспособна да се справя с тях.

Един ден Места и Искър така се скарали много лошо, казали си много тежки думи. В опита си да ги възпре, Рилка през сълзи изрекла клетва. Тя пожелала децата ѝ да се разделят, та никога повече да не се скарат. Проклела и себе си – снагата ѝ да се превърне в камък, дърветата да се превърнат в нейни рожби, от сълзите ѝ потоци да тръгнат. И Пирин проклела, и той да се вкамени като нея, та да не му се присмиват хората за буйните му, непокорни деца.

И на мига майчината клетва станала реалност – тя се претворила в планина, а след нея и Пирин. Двете им деца се преобразили в реки. Искър буен се втурнал напред и хукнал към полето, та чак до Дунав. Места пък кротко се понесла надолу по планината. Брат и сестра никога вече не се срещнали.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Благоевград в жълта премяна

Майка им Рила още се опитва да ги наглежда, но те бързо се изгубват от погледа ѝ. Пирин никога не можал да види повече Искър и все тъгува за мъжката си рожба. И затова тази му страна, дето гледа към Софийско поле, е все тъмна и зелена – унила и тъжна. Другата му страна пък е по-слънчева. Защото там се стопля бащиното сърце – докато гледа щерка си Места. Единствена тя разведрява душата му и го кара да се усмихва. Затова Пирин все приканва хората натам, та и те да се порадват отвисоко на хубостта на дъщеря му!

Надяваме се, че сте усетили Магията на Планината, както от думите, така и от кадрите!

Споделете с приятели!