Байкушевата мура – едит от най-интересните екземпляри в България. Кръстена е на Костадин Байкушев, който е първият откривател. Именно той я и описва.
Можете да я посетите, като се насладите на божествената красота на Пирин планина. Намира се близо до хижа Бъндерица, в непосредствена близост до град Банско.
Смята се, че Байкушева мура е на повече от 1300 години, респективно на фактите, това означава, че дървото е най-старото в България и едно от най-старите в целия свят.

Дълго е приблизително 26 метра. Обиколката на дървото е 7,8 метра.

През последните няколко години интересен обичай, или по-скоро традиция се наблюдава, а именно: Туристи забиват стотинки и дълбаят имена в ствола на иголистното дърво. Естествено, стотинките съсипват дървото и водят до появата на редица болести, затова Ви съветваме да не правите това! Трябва да се пази Природата. Чувствително е и дръвчето. Друго лошо нещо, което правят е, да взимат парче кора от него за спомен. Като прибавим, че някой младежи дълбаят и имената си, можем да обобщим, че човешкият фактор сериозно застрашава най-старото Българско дърво – Байкушева мура.

Вековните гори на Пирин планина са съставени от: КЛЕК, БЯЛА МУРА, ЧЕРЕН БОР (заема предимно по-високата западна част на Пирин) и СМЪРЧ.
Смърчът заема 7.7 % от зелената площ на национален парк „Пирин“ и живее до 1200 години.

В България бялата мура достига височина 35 метра и диаметър около 50 – 60 cm. Короната е тяснопирамидална, с къси, слабо възходящи клони, разположени в прешлени. Любопитен факт е, че при достигане около 40 – 50 години кората на бялата мура е гладка, тъмнозелена или зеленикавовиолетова, а след това се напуква плочковидно. Среща се при надморска височина от 1 400 до 2 100 метра.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Фестивал на народно творчество Пирин пее