„Св. св. Кирил и Методий“ е православна църква в град Бургас, България. Църквата е висока 33 метра и е разположена в центъра на града, на площад „Свети Кирил и Методий“, на мястото на малка дървена църква, която е единственият екзархистки храм в града преди Освобождението.

Намира се в централната градска част на град Бургас, по-точно на адрес пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ и си струва да се посети, в случай че сте турист, намиращ се в града.

Катедралният храм „Св. св. Кирил и Методий“ е един от символите на Бургас и една от най-красивите църкви в страната.

Църквата носи името на светите братя, създатели на славянската азбука и разпространители на християнството сред славяноезичните народи. Строен е през 1897 – 1907 г. по планове на италианския архитект Рикардо Тоскани. Храмът е от типа трикорабна базилика. Вътрешността на катедралата се разделя от пет двойки носещи мраморни колони. Главният купол се извисява върху висок дванадесетстенен барабан с прозорци. Върху красивия стъклопис на главния вход на катедралата са изобразени Кирил и Методий. Уникалните стенописи са дело на известните български художници проф. Гюдженов и Кожухаров, стенописвали и църквата „Св. Александър Невски“ в София.

Снимки: SharenaCherga.com

 

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Езеро с формата на сърчице