Коматински скали - село Брестово, Симитли

Коматински скали - село Брестово, Симитли

Коматинските скали или Коматиница са скални образувания, който се намират на 25 километра над град Симитли във Влахина планина. Те се извисяват над село Брестово. В близост се намира Тросковският манастир „Свети Архангел Михаил“.

Любопитно е да кажем, че скалите са се образували преди около 35 – 40 млн. години, което значи, че са едни от най-старите в околността на област Благоевград.

Изключително добро място за  разходка, алпинизъм, спортен туризъм – предивно колоездене и други.

В България има и друг, изкглеждащ подобно скален феномен, сигурно повечето от Вас, читателите на www.SharenaCherga.com са го посещавали, това естествено е Каменните гъби.

Брестово е село в Югозападна България, намиращо се в Община Симитли, Област Благоевград и е разположено в дълбока долина ,сред западните склонове на Влахина планина, на 904 м надм. височина. Селото, като повечето високопланински такива, е пръснат тип селище, съставено от различни махали. Жителите му са живяли на семейни кланове и затова къщите са разпръснати по цялото землище. Петличка, Джаферска,Миаловска, Поповска, Косовска са само някои от махалите.

Брестовският манастир „Св. Архангел Михаил“, има предположения, че е основан през XII век. В селото се намира и известният чудодаен дрен-дървото е израснало от два отделни корена,а нагоре преплело клоните си. Намира се над реката в северозападния край на скалния масив, на 30 минути от Брестовския манастир. От реката до дрена води пътека, маркирана с полиетиленови торби, закачени по дърветата. Дренът е известен от поне 70-ина години, славата му отдавна се разнася из цяла България,както и в Македония.Промушвайки се през подобното на арка дърво, стотици жени са добили така мечтаната рожба.

Табелката, която показна в коя посока са Коматинските скали
Това е една от гледките, заснета от самия връх, от самите скали
Панорамен изглед, към самите скални образувания (Коматинските скали)