Кукери Великден

Едно от най-красивите кукерски шествия в Югозападна България прикова вниманието на хиляди българи

Карлос Насар – българският щангист, който прославя България по цял свят бе сред публиката

ълнуващ кукерски карнавал оживи село Елешница на първия ден на Великден, събирайки хиляди жители и гости за едно незабравимо празненство.

С традиционни обреди, карнавални маски и облекла, тъпани, музика и танци, кукерите прогониха злите духове от старата година, за да е плодотворна новата.

Единствено по рода си:

Село Елешница в община Разлог се отличава с уникалната си традиция да организира кукерски фестивал на Великден. Тази практика е рядко срещана в Югозападна България, превръщайки карнавала в Елешница в едно от най-атрактивните културни събития в региона.

Шествие на красотата и традициите:

Хиляди зрители се събраха, за да наблюдават колоритното шествие, в което участваха кукерски групи от трите махали в селото: Плаж махала, Гуджилец и Средна махала.

Всеки участник се е старал да представи най-красивите си носии, най-хубавите си костюми и най-интересните си сценки, превръщайки шествието в истинско пиршество за сетивата.

Символ на пролетта и възраждането:

Кукерският карнавал в Елешница не е просто забавление, а е дълбоко символичен ритуал, свързан с пролетното пробуждане на природата и възкресението на доброто у хората.

Според местните жители, провеждането на карнавала на Великден е знак за вяра и надежда за сполука, здраве и плодородие.

Години на подготовка:

Подготовката за кукерския карнавал в Елешница започва месеци преди Великден. Кукерите се готвят с търпение и ентусиазъм, сътворявайки уникални костюми от кожи, оценени по дългия и гладък косъм.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Денят на Труда или 1-ви Май, какво знаем за него?

Възрожден обичай:

Традицията на кукерския карнавал в Елешница е от незапомнени времена. Прекъсната е за известно време преди промените през 1989 г., но е възродена с нова сила, за да се превърне в емблематично събитие за селото.

Женско участие:

Едно от нещата, които правят кукерския карнавал в Елешница уникален, е активното участие на жените. Докато в много други кукерски групи в България жените не са допускани, в Елешница те са равноправни участници в ритуала, допринасяйки за неговата красота и автентичност.

Награди за най-добрите:

В края на карнавала се проведе празничен концерт, на който бяха раздадени различни награди за колективни и индивидуални отличия.

Призове бяха връчени за най-атрактивна група, за най-многобройна група, за най-възрастен и най-малък кукер, за най-добра мъжка народна носия и за най-добра женска носия.

Елешница – дом на живи традиции:

Кукерският карнавал в Елешница е ярко свидетелство за богатата култура и живите традиции на селото.

Това е събитие, което обединява поколения, съхранява автентични практики и допринася за опазването на културното наследство на България.

Atanas Litkov (Наско),

Карлос Насар (в дясно) с кукер и приятел – снимка: Atanas Litkov